Пандемія свинячого грипу – штучна паніка на користь фармкомпаній?

— 26 січня 2010, 11:03

Всесвітня організація охорони здоров'я відкинула звинувачення у необґрунтованому нагнітанні ситуації навколо пандемії грипу в інтересах фармацевтичних компаній.

Як наголошується в заяві ВООЗ, поширення нового грипу відповідає всім науковим критеріям пандемії, повідомляє Інтерфакс.

"Світ стикається з цією пандемією, і будь-які спроби оголосити те, що відбувається фальсифікацією є помилковими і безвідповідальними", - йдеться в прес-релізі міжнародної організації.

У документі також вказується, що ВООЗ володіє розвиненою системою запобігання конфлікту інтересів серед експертів, що впливають на рішення організації.

Співробітник ВООЗ Грегорі Хартл відмовився пояснити журналістам, які звинувачення на адресу ВООЗ маються на увазі в заяві. За його словами, сказане в прес-релізі відноситься "до всіх, хто вважає пандемію несправжньою".

Відносно невелика кількість померлих від нового грипу (на сьогоднішній день трохи більше 14 тисяч осіб у всьому світі) не означає, що поширення вірусу не можна вважати пандемією, додав Хартл.

"Пандемія не має нічого спільного з тяжкістю захворювання або числом смертей. Слово "пандемія" буквально означає глобальне поширення інфекції", - пояснив представник ВООЗ.

Нещодавно ряд депутатів Парламентської асамблеї Європейського союзу ініціювали незалежне розслідування обґрунтованості рекомендацій ВООЗ щодо обсягу закупівель протигрипозних ліків і вакцин після початку пандемії грипу. Зустріч представників ВООЗ та Парламентської асамблеї запланована на вівторок.

Так, наприклад, депутат ПАРЄ Волганг Водарг (група соціалістів, Німеччина) стверджує, що епідемія свинячого грипу було сфальсифіковано і вимагає негайного.

Зокрема, в документі депутата, поширеній напередодні слухань стверджується, що "з метою поширення патентної вакцини проти грипу фармацевтичні компанії впливали на дослідників і офіційні агентства, які відповідають за стандарти здоров'я, щоб підняти тривогу в урядів по всьому світу".

"Вони змусили розтринькати ресурси для впровадження неефективної стратегії вакцинації і піддали мільйони здорових людей ризику недостатньо перевіреної вакцини. Кампанія 2005-2006 року "пташиного грипу" з кампанією "свинячого грипу" виглядає такою, що стала причиною шкоди, завданої не тільки деяким вакцинованим пацієнтів і бюджетам, але також довірі й відповідальності міжнародних агентств охорони здоров'я. Члени Ради Європи повинні запросити провести негайне розслідування, як на національному, так і на європейському рівні ", - зазначається в документі.

Передбачається, що про слухання будуть проінформовані всі 47 національних парламенту країн - членів РЄ.

Волганг Водарг є головою підкомітету з питань охорони здоров'я, епідеміолог.

На персональному сайті німецького політика також міститься інформація, в якій він називає цю епідемію "одним з найбільших скандалів століття".

"Німеччина, Данія та інші країни закупили величезні обсяги Таміфлю, навіть не дивлячись на те, що цей препарат не був протестований належним чином. Уряди уклали контракти з виробниками вакцини на постачання наперед. Таким чином, виробники вакцини гарантували собі величезні прибутки без будь-яких фінансових ризиків. Вони тільки чекали, коли ВООЗ скаже "епідемія" і активізувати контракти ", - стверджує Водарг.

У публічних слуханнях запланована участь спеціального радника генерального директора з питань епідемії грипу Кеіджі Фукуди, представника Європейської вакциною промисловості Люка Хессела.

Реклама:

Головне сьогодні