ВООЗ відкидає звинувачення у фальсифікації пандемії грипу A/H1N1

— 26 січня 2010, 14:41

Про це він заявив сьогодні у Страсбурзі під час публічних слухань, організованих Соціальним комітетом Парламентської Асамблеї Ради Європи, повідомляє УНІАН.

"Пандемія ще не завершена, близько 14 тис. смертей підтверджені лабораторно", - сказав представник ВООЗ.

Він також відкинув усі звинувачення на адресу організації щодо фальсифікацій та можливого конфлікту інтересів у радників ВООЗ.

За його словами, рекомендації щодо оголошення пандемії були схвалені спеціальним комітетом радників, до якого входили представники 8-ми країн світу, серед яких Австралія, Канада, Чилі, США.

Представник групи Європейських виробників вакцин, що об'єднує найбільших виробників вакцин в Європі і створена в складі Європейської федерації фармацевтичної промисловості та асоціацій, доктор Люк Хессель також відкинув звинувачення в тому, що виробники вакцин впливали на рішення ВООЗ про оголошення пандемії грипу з метою отримання надприбутків.

"Поки зарано спекулювати на темі окупності... Фармацевтична промисловість зробила значні інвестиції, і ці інвестиції були зроблені на власний ризик", - сказав Люк Хессель.

Директор Центру співробітництва з ВООЗ в області епідеміології Мюнстерського університету доктор Ульріх Кайль зазначив, що вірус A/H1N1, або його окремі частини, був відомий вже давно. "Те, що вірус такої форми давно відомий свідчить, щонайменше факт відсутності захворювань на цей грип у людей в Європі старше 60 років", - сказав він.

При цьому Кайль звернув увагу на той факт, що на сьогодні найбільшими причинами смертності в світі є серцево-судинні захворювання, рак, дорожньо-транспортні пригоди та СНІД.

[L]"На сьогодні в світі дійсно існує пандемія хвороб, що не передаються... 90% випадків діабету, раку, серцево-судинних захворювань можна уникнути, але для цього немає коштів", - сказав він.

В ході слухань депутати-члени Комітету звернули увагу на те, що оголошена пандемія грипу викликала паніку у населення всієї Земної кулі, а також на той факт, що в 2009 році ВООЗ змінила визначення пандемії.

Представник ВООЗ Кейї Фукуда зазначив у відповідь на це, що ВООЗ змінила не саме значення терміну "пандемія", а механізми визначення пандемії, які, за його словами, дають можливість професіоналам краще оцінити те, що відбувається.

Член Парламентської Асамблеї Ради Європи Вольфганг Водарг, ініціатор проведення слухань з питання "фальшивої" пандемії грипу в ПАРЄ, залишився незадоволеним поясненнями представників ВООЗ та фармацевтичної промисловості.

"З того, що я почув від представника ВООЗ, я став ще більше побоюватися і тривожитися. Не було сказано, що пандемія завершилася, не було пояснено, чому саме ВООЗ в 2009 році вирішила змінити визначення пандемії", - сказав депутат.

Він також наголосив, що на сьогодні багато фармацевтичних компаній дають гроші державним науковим інститутам для проведення досліджень, що у підсумку може впливати на схвалення рішень органами державної влади.

"Ми повинні використовувати більше коштів державних бюджетів для досліджень", - сказав Водарг.

Нагадаємо, 25 січня ПАРЄ відмовилася провести дебати за терміновою процедурою щодо "фальшивої" пандемії грипу A/H1N1, вирішивши, що необхідно підготувати звичайну доповідь з цього питання для його кращого вивчення.

Слухання в Раді Європи ініціював відомий епідеміолог Вольфганг Водарг. Він запропонував РЄ розслідувати діяльність фармацевтичних компаній, які заради збільшення власних прибутків сильно перебільшили ступінь загрози свинячого грипу.

На думку Водарга, виробники протигрипозних препаратів і вакцин чинили тиск на Всесвітню організацію охорони здоров`я і примусили її оголосити свинячий грип пандемією.

Реклама:

Головне сьогодні