На Гаїті з-під завалів витягнули 17-річну дівчину, а сиріт країни продають на органи

— 28 січня 2010, 14:53

"Я не знаю, як вийшло, що вона змогла протриматися так довго. Це диво. Вона просто тихо сказала нам "спасибі", - цитує The Telegraph слова одного з рятувальників.

Коли будівля коледжу, де навчалася Етьєн, була зруйнована поштовхом, студентка, кажуть рятувальники, "опинилися в кишені" - вільному просторі між стінами, що розвалилсь, повідомляє Газета.ру.

Першими стогони дівчини почули мешканці сусідніх з коледжем будинків, які шукали в руїнах свої речі. Вони викликали до руїн коледжу рятувальників.

Зараз Етьєн ще перебуває в шоці, її тіло зневоднене, але вона, за словами рятувальників, "рада, що вільна". У студентки серйозний перелом ноги, її здоров'ям опікуються медики з французького польового госпіталю.

"Ми були впевнені, що вона померла", - зізнається двоюрідний брат Етьєн. Надії у сім'ї 17-річної студентки дійсно були невеликими: п'ять днів тому на Гаїті офіційно було припинено пошуково-рятувальної операції, і деякі загони рятувальників з різних країн світу вже покинули острів.

ВІДЕО ДНЯ

[L]Нагадаємо, за день до порятунку Етьєн з-під завалів будівлі магазину в центрі Порт-о-Пренс американські військові витягнули ще одного чоловіка, який вижив.

За словами президента країни Рене Преваля, землетрус забрав життя 170 тисяч чоловік. І цю цифру ще не можна вважвати остаточною. На острові, як і раніше дуже високий рівень злочинності: на Гаїті орудують банди мародерів, жителі б'ються за їжу і воду.

Бразильським миротворцям довелося застосовувати сльозогінний газ, щоб заспокоїти багатотисячну юрбу місцевих жителів, що вимагають їжу. "Вони не жорстокі, просто зневірені. Вони хочуть їсти. Але проблема в тому, що достатньої кількості їжі немає ", - розповідає один з миротворців.

За останніми повідомленнями, на острові почали торгувати дітьми. Як завив прем'єр-міністр країни, владі відомо, що деяких сиріт продають на органи.

"Багато організацій готові зайнятися цією проблемою. Не виключено, що сироти будуть перевезені в США ", - сказав він. Раніше Америка вже заявила, що готова забезпечити неповнолітніх гаїтян, що залишилися без батьків, житлом і відправити їх на навчання.

Землетрус магнітудою 7,0 біля узбережжя Гаїті відбувся 12 січня. Підземні поштовхи були зафіксовані в 10-15 км від столиці Республіки Гаїті Порт-о-Пренс. Після стихії, як заявили офіційні особи, доведеться відновлювати 70% міста.

Де взяти гроші на зведення фактично нової столиці, гаїтяни не знають: пожертвувані іншими країнами та приватними особами мільйони поки йдуть виключно на допомогу постраждалим.

Реклама:

Головне сьогодні