Новорічні куплети Медведєва й Путіна про "борзых ющенков". Відео

По-справжньому в куплетах дісталося Україні. "Просим Киев в этот раз оплатить деньгами газ, а не байками-блинами и борзыми ющенками", - співають прем'єр і президент під гармошку з бубном.

Американська газета The New York Times назвала частівки Медведєва й Путіна посередніми, а саму їх появу на "найпопулярнішому каналі Росії" - несподіванкою.



"Нічого шокуючого в цьому не було б, якби не один факт", - зауважив автор The New York Times.

Так, за словами директора каналу Костянтина Ернста, Путін і Медведєв стануть постійними персонажами шоу "Мульт личности", що висміює політичні фігури і виходить раз на два тижні.

Політичний консультант і радник Кремля Глєб Павловський зауважив, що "можливість жартувати повертається" після тривалої перерви, що була викликана, на його думку, в першу чергу страхом.

За словами Костянтина Ернста, коли розроблялися мультиплікаційні образи Путіна і Медведєва, від нього не вимагали консультацій з Кремлем. При цьому Ернст визнав, що потрібно "діяти обережно".

"Не можна робити нічого образливого", - стверджує він. "Можна ображати людей з шоу-бізнесу, тому що така людина торгує своїм образом і більше ні за що не відповідає", - зазначив Ернст.

"Навпаки, президент і прем'єр-міністр також представляють свої посади. Той, хто ображає одного з них, ображає одночасно і багато чого іншого. У будь-якому випадку, наші автори нікого ображати не мають наміру... Бувають неприємні жарти, які, тим не менше, не ранять нічиїх почуттів", - додав він.


Втім критик уряду не бачать підстав думати, що політичній сатирі дозволять повернутися на російське телебачення, яке стало відкрито провладним.

У перших трьох випусках "Мульта личности" діставалося тим, над ким можна сміятися без побоювань - тобто поп-зіркам і політикам, яких не люблять у Кремлі.

Український президент Віктор Ющенко на полі ліниво надуває кульки вкраденим з трубопроводу російським газом. Грузинський президент Михайло Саакашвілі жадібно поїдає власну краватку.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко сидить у дерев'яній хатинці і так сумує по дзвінку з Москви, що готовий навіть заплатити імітатору, який зобразить голос Путіна.

Не обійшли гумористи і лідерів Америки: президент Обама весь час чеканить баскетбольний м'яч, а Гілларі Клінтон мріє про міністра закордонних справ Росії як закохана школярка. Недоторканним, схоже, залишається тільки російське керівництво, зауважує The New York Times.

Поки над ним не почнуть так само сміятися, сатирою це не буде, вважає Віктор Шендерович - опозиційний активіст, який колись писав сценарії для програми "Куклы".

У зв'язку з цим він згадує старий анекдот: "Американець і радянська людина сперечаються про свободу слова. Американець вихваляється, що він може прийти до Білого дому і крикнути: "Рейган - ідіот!", і йому за це нічого не буде. На це співрозмовник йому гордо заперечує, що він так само може піти на Червону площу і крикнути, що Рейган - ідіот".

"Це симуляція", - вважає Шендерович. "А симуляція сатири може бути навіть гірше за її відсутності", - попереджає він.

Між тим, автор The New York Times зауважує, що посміятися і над самим Путіним зовсім неважко:

"Його голова за формою трохи нагадує лампочку, його очі дивляться з-під важких повік так, ніби він щойно читав досьє співрозмовника".

"Крім того, у нього довгий ніс і поважна хода боксера, і, до того ж, він любить позувати з голим торсом. Зрештою, завжди залишається його зріст", - додається в статті.

За матеріалами ІnоСМИ.ru

Реклама:

Головне сьогодні