Тест

Єврейська громада й комітет архівів не можуть поділити Тору

У Держкомітеті заявили, що представники громади відмовилися повернути сувої Тори, передані Центральній київській синагозі в користування терміном на один рік, повідомляє "Комерсант-Україна".

Два тижні тому співробітники комітету прийшли в синагогу, щоб перевірити наявність і стан сувоїв, підготувати їх для створення страхових копій (сканування на спецапаратурі), а також вирішити питання можливого продовження договору.

"У синагозі наші співробітники побачили, що Тори зберігаються в неналежних умовах, а однієї Тори взагалі немає, хоча в угоді сказано, що виносити їх із синагоги забороняється", - розповіла перший заступник голови комітету Ірина Матяш.

Вона додала, що представники комітету звернулися зі скаргою в Генпрокуратуру і мають намір домагатися повернення сувоїв у судовому порядку.

Представники єврейської громади Києва з доводами Держкомітету архівів категорично не погоджуються. "У нас є і моральне, і людське право повернути собі Тори", - упевнений головний рабин України та Центральної київської синагоги Моше Асман.

"Страшно уявити, але працівники архіву, аргументуючи своє право забрати Тори, показали нам указ НКВС 1936 року про вилучення Тор з київських синагог! Це єдиний аргумент, що у них є", - обурився Асман.

За його словами, усі Тори знаходилися в архівах незаконно. "Мені абсолютно все одно, що заявляють працівники архівів. Тори належать нам. Є відповідний указ президента Віктора Ющенка, його треба виконувати", - пояснив Моше Асман.

Як відомо, у 2007 році президент Віктор Ющенко підписав указ "Про передачу іудейським релігійним громадам України сувоїв Тори".

Схожої думки дотримується президент Всеукраїнського єврейського конгресу Вадим Рабинович.

"Тори були викрадені з синагог у 1930-ті роки комуністами, і нинішнє керівництво архівів діє так само, як комуністи або фашисти, які зі зневагою ставилися до наших святинь. Гарантую, що Тори вони не одержать", - заявив Рабинович.

При цьому він підкреслив, що пропонував виготовити необхідні копії Тор за свій рахунок, однак представники держкомітету відмовилися, наполягаючи на вилученні сувоїв.