Єврейська громада й комітет архівів не можуть поділити Тору

— 17 лютого 2010, 18:18

У Держкомітеті заявили, що представники громади відмовилися повернути сувої Тори, передані Центральній київській синагозі в користування терміном на один рік, повідомляє "Комерсант-Україна".

Два тижні тому співробітники комітету прийшли в синагогу, щоб перевірити наявність і стан сувоїв, підготувати їх для створення страхових копій (сканування на спецапаратурі), а також вирішити питання можливого продовження договору.

"У синагозі наші співробітники побачили, що Тори зберігаються в неналежних умовах, а однієї Тори взагалі немає, хоча в угоді сказано, що виносити їх із синагоги забороняється", - розповіла перший заступник голови комітету Ірина Матяш.

Вона додала, що представники комітету звернулися зі скаргою в Генпрокуратуру і мають намір домагатися повернення сувоїв у судовому порядку.

Представники єврейської громади Києва з доводами Держкомітету архівів категорично не погоджуються. "У нас є і моральне, і людське право повернути собі Тори", - упевнений головний рабин України та Центральної київської синагоги Моше Асман.

ВІДЕО ДНЯ

"Страшно уявити, але працівники архіву, аргументуючи своє право забрати Тори, показали нам указ НКВС 1936 року про вилучення Тор з київських синагог! Це єдиний аргумент, що у них є", - обурився Асман.

За його словами, усі Тори знаходилися в архівах незаконно. "Мені абсолютно все одно, що заявляють працівники архівів. Тори належать нам. Є відповідний указ президента Віктора Ющенка, його треба виконувати", - пояснив Моше Асман.

Як відомо, у 2007 році президент Віктор Ющенко підписав указ "Про передачу іудейським релігійним громадам України сувоїв Тори".

Схожої думки дотримується президент Всеукраїнського єврейського конгресу Вадим Рабинович.

"Тори були викрадені з синагог у 1930-ті роки комуністами, і нинішнє керівництво архівів діє так само, як комуністи або фашисти, які зі зневагою ставилися до наших святинь. Гарантую, що Тори вони не одержать", - заявив Рабинович.

При цьому він підкреслив, що пропонував виготовити необхідні копії Тор за свій рахунок, однак представники держкомітету відмовилися, наполягаючи на вилученні сувоїв.

Реклама:

Головне сьогодні