Тимошенко просять повернути Почаївську лавру у заповідник

— 18 лютого 2010, 12:46

17 лютого вони звернулися до уряду з проханням скасувати ухвалену в 2003 році постанову "Про виключення зі складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника споруд Свято-Успенської Почаївської лаври".

На думку депутатів, Лавра перетворилася "на центр антиукраїнської пропаганди", пише "Комерсант-Україна".

Голова облради Олексій Кайда каже: "Почаївські монахи поводяться агресивно у відношенні до священнослужителів і вірян інших конфесій, підбурюють своїх парафіян до войовничих дій. Саме зі стін Лаври північними районами Тернопільщини поширюється література антиукраїнського змісту".

Свято-Успенська Почаївська лавра є найбільшою православною святинею на Волині і другим за розмірами монастирем України після Києво-Печерської лаври.

У 2003 році Кабмін передав її у безкоштовне користування Українській православній церкві Московського патріархату, але при цьому Лавра залишилася власністю держави. Зараз монастир має статус ставропігії, тобто прямо підпорядкований голові УПЦ МП.

ВІДЕО ДНЯ

За словами Кайди, після повернення Лаврі статусу заповідника депутати хочуть передати її іншій церковної юрисдикції.

"Нам усе одно, кому вона буде належати - Київському патріархату, Українській автокефальній православній церкві чи грекокатоликам. Головне, що це має бути українська за духом церква", - заявив він.

Кайду не бентежить, що новообраний президент Віктор Янукович позиціонує себе як парафіянина УПЦ МП. "Будемо боротися за нашу святиню", - заявив він.

Хоча в можливість відібрати Лавру в УПЦ Московського патріархату не вірять ані в УПЦ МП, ані в УПЦ Київського патріархату.

Так, прес-секретар голови УПЦ МП протоієрей Георгій Коваленко вважає звернення депутатів "політичною спекуляцією". "Нічого в них не вийде! Лавру не змогла відібрати навіть радянська влада, що вже говорити про депутатів Тернопільської облради", - заявив він.

Голова інформаційно-видавничого відділу УПЦ КП єпископ Євстратій (Зоря) зазначив, що Київський патріархат уже висловлював свою заклопотаність із приводу ситуації в Лаврі.

"Це форпост ненависті до всього українського. Я знаю, що ченці ледь не виганяють людей із храмів за українську мову. Українські традиції там цілковито втрачені", - сказав єпископ.

Але в те, що монастир найближчим часом може бути переданий іншій церковній юрисдикції, він не вірить. "За будь-якого майбутнього уряду ймовірність ухвалення такого рішення дорівнює нулю", - вважає єпископ Євстратій.

Реклама:

Головне сьогодні