Позитивні емоції захищають від серцевих хвороб

— 19 лютого 2010, 10:46

Американські дослідники, які впродовж десяти років спостерігали за здоров'ям 1700 людей, виявили, що люди, які потерпають від депресії і найбільше хвилюються, більше ризикують захворіти на серцеві хвороби.

Науковці не можуть категорично заявити, що оптимізм захищає від хвороб, але заохочують людей насолоджуватися життям, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Але експерти кажуть, що такі поради мають обмежений вплив, позаяк індивідуальний підхід людини до життя - глибоко вкорінений.

Учасників дослідження, результати якого надруковані в Європейському журналі серцевих хвороб, оцінювали на емоції від ворожості й стурбованості до ентузіазму, радості й задоволення.

Дослідники виявили, що зі зростанням шкали щастя ризик захворіти на серцеві хвороби знижувався на 22%.

Вчені вважають, що щасливіші люди краще сплять, менше потерпають від стресу і можуть легше пережити турботи - а всі ці чинники впливають на фізичний стан організму.

Провідна дослідниця доктор Катріна Девідсон визнала, що попри потребу детальнішого дослідження, вона рекомендує людям бути позитивно налаштованими.

Не треба чекати на вашу двотижневу відпустку, аби насолоджуватися життям - каже вона - натомість треба шукати щоденних радощів.

"Якщо ви любите читати, але у вас немає часу, знайдіть 15 хвилин для цього. Якщо ваш настрій покращується від прогулянки чи музики, обов'язково організуйте собі таке заняття", - додає дослідниця.

За її словами, "кілька хвилин задоволення щодня - дуже добре для психологічного стану і також може покращити фізичний стан".

Водночас Елен Мейсон з Британської фундації серцевих хвороб каже, що покращити настрій не завжди легко, а тому "невідомо чи можна змінити природний рівень позитивності".

Реклама:

Головне сьогодні