Що заливають у баки на заправках і як не вбити своє авто

Низька якість бензину в Україні - проблема, про яку не говорить хіба що ледачий. Особливо стараються механіки-мотористи, списуючи більшість неполадок на погане пальне і постійно повторюючи автомобілістам: вибирай, де заправляєшся.

Але на практиці розібратися в тому, на якій заправці бензин хороший, а на якій - поганий, складно. Адже зараз більшість АЗС красиво оформлені, майже скрізь стоять заправники в уніформах, а вздовж доріг світиться реклама "Заправляйся якістю в нас".

Але чи дійсно яскравій вивісці відповідає відмінна якість, а на заправці без дизайну на краю міста з цінником "на 50 копійок дешевше" обов'язково заправляють шкідливою для двигуна бодягою? Крім того, чому вартість "п'ятого" на різних брендових АЗС відрізняється на 30-40 копійок?

Цінові хитрощі

Опитані фахівці кажуть, що літр хорошого бензину марки А-95 має коштувати близько 0,94-0,97 дол. (7,6-7,9 грн.). За словами голови об'єднання "Укрнафтохімпереробка" Володимира Ємеліна, якщо паливо продають дешевше, то заправка, швидше за все, продає фальсифікат.

Щоправда, директор консалтингового агентства "А95" Сергій Куюн розповів, що деякі оператори ставлять цінову планку нижче за рахунок економії на податках. Також він попередив, що на ринку завжди є АЗС, де продають відвертий фальсифікат - замість бензину в бак заливають сурогат із поєднань бензолу, толуолу, ацетону, нафталіну і тому подібних пальних речовин. Причому, рецепт у кожного шахрая може бути свій - в залежності від того, яку хімію вдалося купити дешевше.

Що перевіряли

Щоб з'ясувати, що заливають у бак під виглядом 95-го, "Сегодня" замовила тест палива з різних АЗС в Випробувальному центрі паливно-мастильних матеріалів транспортного університету.

Такий параметр, як октанове число, не перевіряли: його легко довести до норми за допомогою присадок. А от інші показники підробити складно. По них і перевіряли відібрані проби.

Фракційний склад. У бензин входять кілька фракцій з різною температурою кипіння. Рецепт повинен суворо відповідати ДСТ, інакше відразу виникають проблеми з двигуном: падіння потужності, димність, важкий старт, а також підвищений знос.

Сірка і свинець. При згорянні сірка перетворюється на сірчану кислоту і руйнує деталі двигуна, вихлопні системи і каталізатор. А перевищення концентрації свинцю в бензині збільшує токсичність вихлопу, відкладення на свічах і клапанах, поломці каталізатора.

Бензол. Сильний канцероген для людини й отрута для двигуна, перевищення якого змиває масляну плівку - двигун може загинути навіть з однієї заправки.

Ароматичні вуглеводні. Смолисті речовини, перевищення яких швидко приводить до нагароутворення в двигуні.

Методика добору

Мети перевірити яку-небудь конкретну заправку не було - було цікаво дізнатися, як відрізняється паливо за різною ціною. Більш того, до лабораторії відправилися зашифровані під номерами зразки - який бензин з якої заправки, знали лише журналісти.

Заправлялись за маршрутом Столичне шосе-Чапаївка, потім розвернулися й проїхались по Набережно-Луговій-Куренівці-Виноградар-Стеценка-Мельникова. Обирали АЗС під різними брендами - WOG, Shell, ANP, "Формула", "УкрНафта", "Лукойл", КЛО та дві безіменні АЗС.

1. WOG. Старонаводницька, 59

Оскільки тестувався звичайний 95-й бензин (без приставки "Євро"), то при заїзді на цю заправку виникло запитання "брати-не брати пробу". Справа в тому, що на заправці запропонували лише фірмове паливо "Мустанг", але просто "п'ятого" тут не продають, а за літр просять 7,98 грн., що відповідає ціні звичайного А-95 на брендових заправках.

Вирішивши, що під виглядом фірмового тут продають звичайний 95-й, пробу все ж таки взяли. Але результат здивував: паливо перевищило параметри звичайного 95-го за українськими стандартами і відповідає якості Євро-4 - 0,001% за сіркою, 0,68% за бензолом і 37,7% за ароматикою. Фракційний склад - також норма.

2. Shell. Столичне шосе, 31/1

На цій заправці відразу запитали: чому тільки два літри і в каністру? Чи не перевірка часом? Довелося "чесно" зізнатися, що потрібно бензопилу на дачі заправити. Повірили. Але експерт, коли переливали паливо з каністри в пляшку, сказав, що пахне паливо дивно - сильно віддає присадками.

Втім, у лабораторії заспокоїли - і за фракційним складом, і за кількістю сірки, і за бензолом паливо цілком відповідає українським стандартам. Правда, аналогічну якість показали і більшість інших учасників ринку.

3. ANP. Проспект Науки, 171

Експерт агентства "А-95" просив щодо заправок цієї мережі бути обережними - ціна відрізняється від інших брендових АЗС майже на 30 копійок, і з цієї причини на ANP лежить підозра в продажі КБ замість бензину. Однак результати експертизи побоювання не підтвердили - бензин цілком вписався в українські норми.

Правда, все виявилося не так просто - нормам бензин відповідає, але будь-який "запас" відсутній. Тобто, якщо за стандартом кількість сірки не повинна перевищувати 0,015%, то проба показала рівно 0,015%. Як зауважив Микола Худолій, у товарний бензин могли додати трохи компонента.

4. "Укрнафта". Столичне шосе, 104/2

Бензин на цій заправці також виявився трохи дешевшим, ніж на більшості АЗС (на 25 копійок). За аналогією до нього виникла підозра. Результати лабораторної експертизи показали, що, як і в попередньому випадку, бензин вписався в українські норми на межі - до перевищення за сіркою не вистачило всього 13-ти тисячної відсотка.

"Я можу припустити, що цей бензин завезли з того ж НПЗ, що і попередній", - прокоментував Микола Худолій, - паливо нормальне, але якщо в автомобілі стоїть новий двигун рівня вище Євро-3, краще вибирати паливо дорожче".

5. "Формула". Столичне шосе, 98

Раніше ця АЗС називалася "Укртатнафта", але з недавніх пір вивіски з буквами змінили на смайли, а назву - на "Формула". Чи позначилося це на якості? Результати перевірки показали, що паливо цілком відповідає стандарту, причому, на відміну від сусідніх АЗС, за сернистістю залишився невеликий запас в 1 соту відсотка.

Але от за бензолом запас доволі невеликий, як і за показниками кількості ароматичних вуглеводів. Однак заправлятися можна спокійно - неприємностей в автомобіля після заправки цим бензином не виникне. Але бентежить ціна: викладаючи 8 грн. за літр, хочеться, щоб якість була вище.

6. Лукойл. Столичне шосе, 99

Автозаправний комплекс у цьому місці знаходиться багато років. На запитання, чи була за роки роботи хоч одна претензія до палива, продавець заперечно похитав головою і спокійно поставився до погрози "перевірити".

Лабораторні досліди показали, що боятися йому справді нічого - паливо з запасом вписується в українські стандарти. Але є зауваження, аналогічне претензіям до АЗС мережі "Формула": літр бензину коштує майже 8 грн., а кількість бензолу на тому ж рівні, що в заправок, що торгують таким же 95-м бензином за ціною на 25-30 копійок дешевше.

7. ТНК. Камишинська, 4

Незважаючи на те, що бензин на цій заправці недешевий - майже 8 грн., - його якість виявилася на середньому рівні. Якщо за сіркою відповідає всім стандартам із запасом, то кількість бензолу в заправці відповідає рівню більш дешевого бензину, як на "Укрнафті" і ANP. Однак все рівно заправлятися можна - двигуну таке паливо не зашкодить.

Додатково планувалося перевірити і якість бензину на АЗС мережі "Золотий Гепард", але всі опитані експерти запевнили, що сенсу в цьому немає: ці мережі належать одному власнику, відповідно, паливо на них везуть з однієї й тієї ж нафтобази.

8. КЛО. Скляренка, 5-б

Результати перевірки палива на цій АЗС, що розташована на Куренівці, засмутили. Справа в тому, що за таким важливим показником, як сірка, бензин майже відповідає євронормам, а от число ароматичних вуглеводнів виявилося в ньому підвищеним, бензол ледь вписався в норму.

Відразу зіпсувати таким паливом двигун неможливо, але якщо заправлятися ним регулярно, за рік-півтора можуть початися проблеми із сальниками, прокладками та іншими подібними деталями двигуна. Крім того, бензин з такими характеристиками приводить до підвищеного нагароутворенню на клапанах і кільцях.

9. АЗС на вул. Стеценка, 21 (промзона)

Сама заправка прихована від сторонніх очей за промисловими будівлями, але, оскільки поруч розташована популярна у таксистів за рахунок дешевизни газова АЗС, водії часто заїжджають і сюди - залити дешевого бензину, вважаючи, що двигуну все рівно, на чому прогріватися до переключенням на газ.

При відборі проби довелося закрити носи - паливо жахливо смерділо меркоптановою сіркою. Засмутив і колір - отрутний, темно-жовтого відтінку. У лабораторії розповіли, що це не бензин, а відходи хімвиробництва. Сернистість перевищена в 50 разів, ароматика зашкалила, а масова частка бензолу збільшена в 9 разів! Для двигуна це чиста отрута!

10. АЗС. Мельникова, 50

Ця АЗС знаходиться зовсім поруч з телецентром і там саме заправлялися знайомі телевізійники на сучасному дорогому авто - дізнатися, що ж вони такого залили, було особливо цікаво. Як і на попередній заправці, бензин був темного відтінку, але не жовто-чорного кольору, а навпаки, чорно-жовтого.

Смерділо ще сильніше і навіть сумнівів у тому, що це підробка - не було. У лабораторії констатували перевищення сірки в 62 рази, бензолу - у 9,5 разів, а ароматика зашкалювала, як і на попередній заправці. Заправка авто таким паливом - вбивство двигуна з особливою жорстокістю.

Владислав Бовсуновський, "Сегодня"

Реклама:

Головне сьогодні