У мозку знайшли зону, що відповідає за страх втратити гроші

— 22 лютого 2010, 11:27

Науковець Бенедетто де Мартіно з Каліфорнійського технологічного інституту в Пасадені та його колеги з Університетського коледжу Лондона з'ясували, що у мозку людини є ділянка, яка відповідає за страх втратити гроші, передає Reuters.

"Лабораторні та дані спостереження свідчать про те, що люди часто уникають ризиків з втратами, навіть якщо у них є шанс заробити значно більше", - зауважив де Мартіно.

Груп вчених вивчала поведінку двох жінок з рідкісними генетичними захворюванням, яке вражає мигдалину - мигдалеподібний центр у головному мозку, що керує страхом і деякими іншими гострими емоціями.

Дослідники порівняли відповіді цих жінок та 12 добровольців з неушкодженим мозком.

Респондентам було запропоновано взяти участь у грі, на кшталт "Монополія". Зокрема, у першій грошовій авантюрі була рівна ймовірність: або отримати 20 доларів, або ж втрати 5 доларів. Більшість респондентів погоджувалися ризикнути.

А от у іншій запропонованій авантюрі гравці могли або отримати 20 доларів прибутку, або ж втратити свою ставку у ті ж таки 20 доларів. У результаті, більшість людей відмовляться так ризикувати.

А от дві жінки з генетичним захворюванням безстрашно ризикували навіть 50 доларами.

"Ми думаємо, це показує, що мигдалина має вирішальне значення у появі почуття обережності стосовно прийняття авантюри, в якій людина могла б втратити (гроші)", - зауважив науковець Колін Камерер з Каліфорнійського технологічного інституту.

"Повністю функціонала мигдалина робить нас більш обережними", - додав його колега Ральф Адольфс.

Науковці сподівають, що їхнє дослідження може допомогти зрозуміти, чому деякі люди більш схильні до ризику, ніж інші.

Реклама:

Головне сьогодні