У прем’єра Туреччини запустили черевиком. Відео

— 23 лютого 2010, 16:21

Прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган саме перебував з візитом в Іспанії, коли в нього жбурнули черевиком, пише Лента.ру з посиланням на іспанську газету El Mundo.

Інцидент стався пізно увечері в понеділок у Севільї, де міністру вручали премію місцевого фонду Nodo за внесок у розвиток міжкультурних зв'язків.

Коли Ердоган виходив з будівлі місцевої мерії і збирався сісти в машину, до нього підійшов невідомий і з криками "Хай живе вільний Курдистан!", кинув у прем'єра черевик.

Щоправда план метальника черевика провалився - кинутий ним предмет потрапив не в Ердогана, а у кузов автівки, що чекала на прем'єра.

Співробітники служби безпеки, які охороняли турецького прем'єр-міністра, затримали невідомого. Наразі його ім'я не розповсюджується.

Та, за даними газети El Pais, нападник - курд за національністю і громадянин Сирії - перебував в Іспанії незаконно і чекав депортації на батьківщину.

До речі, жбурляння взуттям вважається в багатьох мусульманських країнах знаком неприязного ставлення до потенційної жертви.

Світову популярність цей жест отримав 14-го грудня 2008-го року, коли іракський журналіст Мунтадер аз-Зейді на знак протесту проти вторгнення США кинув обидва своїх черевика в американського президента Джорджа Буша.

А у січні 2009-го року під обстріл черевиками потрапив китайський прем'єр Вень Цзябао.

Нова мода на жбурляння взуттям прижилася і в Україні. Так, за кілька днів після "черевика Буша" одеський журналіст місцевого телеканалу назвав заступника керівника координаційної ради громадської ліги "Україна-НАТО" гомосексуалістом та жбурнув в нього черевиком.

Реклама:

Головне сьогодні