Кожен третій іноземний студент в Україні - потенційний нелегальний мігрант в ЄС

— 23 лютого 2010, 19:04

У 2009 році на західному кордоні затримано у два з половиною рази більше студентів-нелегалів, аніж у попередній рік, повідомляє "Німецька хвиля" з посиланням на дані Держприкордонслужби західного регіону

Причому переважно це студенти київських вишів та вишів із східних регіонів України.

Кількість іноземців, які бажають навчатися в Україні, щороку зростає. У 2009-му році вузами західного регіону України іноземцям видано близько тисячі запрошень на навчання. З тих, хто перетнув український кордон, практично третина не прийшли у визначені виші.

Переважно це студенти з країн так званого міграційного ризику - Афганістан, Пакистан, Єгипет, Індія тощо.

До речі, усіх студентів-іноземців на кордоні зобов'язані зустрічати представники вузів, каже керівник прес-служби Держприкордонслужби Володимир Шеремет.

Однак цю вимогу виконує лише половина навчальних закладів, а не впустити особу з візою прикордонники не мають права.

Якщо ж вузи посилять контроль за іноземцями і забиратимуть їх з кордону, ситуація може змінитися. Тоді бажаючих незаконно потрапити до Європи стане менше, припускають прикордонники.

Та, якщо ж горе-студента таки зловлять за спробу незаконно перетнути кордон, то він отримає заборону на в'їзд до України на 5 років, а його вуз змушений буде оплатити витрати на видворення особи. А це близько тисячі доларів.

Потенційних нелегальних мігрантів, які вибрали міжнародний студентський обмін як шлях потрапляння до Європи, не зупиняє навіть попередня оплата за навчання, каже Володимир Шеремет.

Зазвичай вуз отримує передоплату за навчальний рік. А оскільки навчання у вузах на сході України є більш дешевшим, то основний потік іноземних студентів їде саме туди, пояснює він.

Реклама:

Головне сьогодні