В Україні провели першу фазу лікування стовбуровими клітинами

— 25 лютого 2010, 12:18

Про це у середу на прес-конференції повідомив головний лікар Інституту клітинної терапії доктор медичних наук Юрій Гладких, передає УНІАН.

За його словами, українські фахівці отримали обнадійливі результати, проте говорити про категоричну оцінку ще зарано, адже клінічні випробування триватимуть ще п'ять років.

"У першій фазі ми провели клінічні випробування з групою пацієнтів - 25 чоловік, які хворі на цукровий діабет. Таких хворих в Україні півтора мільйони чоловік. Найстрашніші наслідки діабету - це ураження судин, нирок, органів зору. Саме ці ураження призводять до інвалідності та смерті пацієнта", - розповів Гладких.

"Ми спробували визначити, наскільки стовбурові клітини можуть допомогти. До нас звернулися пацієнти, які давно хворіли, перебували під спостереженням фахівців, і їхній стан вже не дозволяв проводити лікування звичайними або комбінованими препаратами", - додав він.

Через 3-6 місяців чергових досліджень, за словами медика, загальний стан здоров'я пацієнтів значно покращився, порівняно з початком лікування, а "попередній результат достатньо позитивний". У хворих на цукровий діабет стабілізувалися цукор і глюкоза в крові, покращився обмін речовин.

Гладких також розповів про позитивні результати лікування стовбуровими клітинами цирозу печінки.

"З лікування цирозу печінки одержали приголомшливі дані. За наявності цієї хвороби у людини немає надії на майбутнє, тому що печінка перероджується, печінкові клітини замінюються фіброзною тканиною і наступає смерть. У нас було кілька хворих з тяжким цирозом", - зазначив він.

"Після введення препаратів ми побачили, що стан пацієнтів не тільки покращився, але й значно покращився обмін речовин, пішов асцит, нормалізувався об`єм печінки. За нашими даними, достатньо лише 3-5% нормально функціонуючих клітин печінки, щоб печінка працювала нормально", - додав Гладких.

У свою чергу, заступник директора з наукової роботи Інституту клітинної терапії Олександр Кухарчук повідомив, що отримано гарні результати в лікуванні панкреонекрозу - відмирання підшлункової залози.

"Це тяжке захворювання, 90% смертності. В результаті клінічних досліджень ми зменшили смертність з 90 до 10%. Однозначно, що застосування кордової крові (пуповинна (плацентарна) або кордова кров - безцінне джерело стволових кровотворних клітин) значно покращує всі процеси загоєння, відновлення організму. Нам вдалося показати вперше у світі, що кордова кров рятує людину за ситуації, коли у неї шанс вижити - один до десяти", - сказав Кухарчук.

На питання журналістів, чи можуть виникати пухлинні клітини внаслідок трансплантації стовбурових клітин, професор Кухарчук відповів, що в результаті численних експериментів українські вчені встановили онкологічну безпеку тих клітин, які вони застосовують.

Реклама:

Головне сьогодні