Кіт навчився пророкувати смерть пацієнтам лікарні

— 3 лютого 2010, 10:34

Кіт Оскар, який відчуває наближення смерті конкретної людини, мешкає у будинку престарілих "Steere House", що в США, пише The Daily Telegraph.

Пухнаста тварина завжди приходить до ліжка того пацієнта, якому залишається жити кілька годин. А якщо палата хворого зачинена, Оскар шкребеться у двері, поки йому їх не відчинять. Таким чином кіт передбачив смерть вже 50 пацієнтів.

Наразі працівники будинку пристарілих довіряють пророцтвам Оскара. Тож, коли кіт лягає біля якогось з пацієнтів, медики телефонують родичам останнього, щоб попередити їх про наближення смерті.

Про тварину з надзвичайними здатностями розповів у своїй книзі "Making rounds with Oscar: the extraordinary gift of an ordinary cat" лікар клініки, професор Броунівського Університету Девід Доса.

Вперше про пухнастого "ангела смерті" Доса написав у 2007-му році в статті для медичного журналу "New England Journal of Medicine".

Однак тепер лікар вирішив більш детально розповісти про кота, який пророкує смерть.

Так, в будинку пристарілих кошеня на прізвисько Оскар взяли в якості терапевтичного помічника. Щоправда, навіть після п'яти років проживання в клініці, кіт не надто охоче йде на контакт.

Єдині, з ким спілкується пухнастий "провидець", - це хворі, які незабаром залишать світ.

Вперше здібності Оскара були помічені персоналом лікарні, коли тварині було шість місяців.

Як згадує у своїй книзі професор Доса, одного разу спеціалісти за медичними показниками з'ясували, що один з пацієнтів скоро помре. Впевнені у своєму прогнозі, лікарі посадили кота біля ліжка хворого. Однак Оскар не залишився біля пацієнта, а перейшов спати до іншого хворого, у якого, на думку лікарів, все було не так погано.

У результаті прогноз кота виявився правильним: той пацієнт, біля якого він спав, помер того ж дня. А хворий, якому пророкували смерть лікарі, прожив ще два дні.

Лікар Доса науково не пояснює феномен Оскара. Але медик припускає, що скоріш за все кіт відчуває феромони чи "запах" відмираючих клітин організму.

До речі, у будинку пристарілих окрім Оскара мешкає ще п'ять котів, але жоден з них не проявляє аналогічні здібності.

Реклама:

Головне сьогодні