Найкомфортніші для життя міста України

Серед великих міст України найбільш комфортним для проживання є Одеса. Такими є результати аналітичного дослідження "Краще місто України", проведеного аналітично-дослідницького центру "Інститут міста".

Для того, щоб скласти ось такий рейтинг, експерти проаналізували статистичні дані для міст з населенням 670 тисяч осіб. Відтак змагалися за звання найкращого для життя 8 міст: Дніпропетровськ, Запоріжжя, Київ, Кривий Ріг, Львів, Одеса, Донецьк та Харків.

Оцінка комфортності здійснювалась за 17 статистичними показниками, а саме:

демографічні - народжуваність, смертність, шлюби, розлучення;

житлові умови населення (скільки квадратних метрів припадає на одного члена сім'ї, скільки житла будується, який рівень житло-комунальних платежів);

щодо освіти - забезпечення школами та дитячими садками;

щодо розвитку міського еклектротранспорту, тобто екологічно-чистий і який має чіткий кілометраж та найбільш точну статистику перевезень, ніж автотранспорт;

показники соціальної напруги - безробіття і злочинність;

рівень екології - шкідливі викиди і заліснення територій.

Проаналізувавши усі ці дані, експерти "Інститут міста" зробили висновок: найкраще живеться українцям не в столиці, а в Одесі. Адже у "перлині біля моря" найвищий рівень народжуваності, найменші житлово-комунальні тарифи та найнижчий рівень шкідливих викидів в атмосферу.

"В результаті дослідження доведено, що Одеса є найбільш комфортним, безпечним містом для життя з огляду на умови проживання населення", - пудсумував керівник "Інститут міста" Олександр Сергієнко. Фото cubamemucho

"Я був біля нашого Оперного театру в Києві два дні тому. Національна опера України вся лежить завалена льодом і снігом! А вчора в Інтернеті побачив фотографію Одеського оперного театру - там чисто, прибрано, сніг лежить, але прибраний. Тротуари розчищені. Ось вам простий наочний приклад", - коментує директор аналітико-дослідницького центру Олександр Сергієнко.

Для того, щоб прибрати сніг з міста не потрібно бути лауреатом Нобелівської премії, треба чітко дати команду, забезпечити пальним та вигнати машини на чистку в першу ж ніч...", - резюмує експерт.

На другому місці цього експертного рейтингу опинився Київ. Щоправда дослідники визнають, що позитивні показники столиці невпинно зменшуються. Позитивний результат столиця отримала зокрема за найнижчий рівень безробіття. От лише хворіють мешканці Києва найбільше.

Київ у рейтингу другий. У столиці найнижчий рівень безробіття, але кияни хворіють найбльше серед мешканців інших великих міст України. Фото Jean & Nathalie
Архітектор, директор інституту "Київгенплан" Володимир Чекмарьов переконаний, що переліки найкращих українських міст повинен очолювати Київ. Не тому, каже, що інші міста гірші, а тому, що за рівнем життя у столиці визначають, як живеться в усій країні.

"Є Генеральний план, який розписаний по роках. Є програма інженерно-технічного забезпечення. Через 3 роки - 2012 рік - це рубікон розвитку Києва, бо буде відбуватися серйозний спортивний захід. Але чую зараз тільки одне: ми розробимо новий Генплан і згідно з ним ми будемо розвиватися. Пізно, панове! Треба сьогодні взяти наш Генеральний план, який діє до цього часу і виконувати його, зробивши коригування. Іншого шляху немає", - переконаний Чекмарьов.

При цьому, на його думку, не треба чекати допомоги від держави, а спрямувати кошти міського бюджету саме на виконання існуючого Генплану.
В Одесі краще прибирають сніг, ніж в Київі. Фото AlphaTangoBravo / Adam Baker
Говорячи про результати презентованого дослідження Чекмарьов звернув увагу, що в розрахунки показників по Києву бралось 2 млн. 722 тис. населення столиці.

"А то я чув від мерії, що 5 млн. населення. Не доведи Боже, щоб мій колега взяв ці 5 млн., то Київ був би на самому останньому місці після Житомира", - додав Володимир Чекмарьов.

Загалом 7 міст, які брали участь в оцінюванні, розмістились у цьому ТОПі наступним чином: Одеса (1 місце), Київ (2 місце), Дніпропетровськ (3 місце), Кривий Ріг (4 місце), Львів (5 місце), Харків (6 місце), Донецьк (7 місце), Запоріжжя (8 місце).

У Львові (5 місце у рейтингу) найбільш безпечно жити. Фото PeWu
Однаковими для більшості регіональних центрів проблемами лишаються стан екології, освіти та медицини, підсумовують експерти. Хоча кожне місто може похвалитись якимсь лідерством за показниками. Так, мешканці Дніпропетровська та Кривого Рога, найбільш забезпечені житлом.

У Харкові одна з найкращих транспортних мереж. Львів потрапив до числа найбезпечніших міст. Одеса та Львів - лідери з будівництва житла.

Харків у рейтингу шостий. Фото Sjors Provoost
Найвищі ціни на житлово-комунальні послуги - у Харкові та Києві, а найнижчі - в Одесі та Дніпропетровську. Рівень безробіття найнижчий у Києві та Одесі, а найвищий - у Львові та Запоріжжі, переконують експерти.

Найбільш високий рівень захворюваності в Києві, а найнижчий - в Одесі.

За матеріалами УНІАН, "Інтерфакс", "Радіо Свобода"

Реклама:

Головне сьогодні