На Сонці стався спалах рекордної потужності

— 8 лютого 2010, 12:28

Про це йдеться в повідомленні на сайті російської обсерваторії ТЕСИС.

Зростання активності північної півкулі Сонця почалося ще в п'ятницю, 5 лютого. Тоді було зареєстроване швидке зростання рентгенівського випромінювання Сонця.

Потім приблизно з ранку суботи почали формуватися могутні спалахи категорії М, які до кінця дня досягли потужностей М1, 3 і М2, 9.

Протягом наступних 36 годин усереднений потік рентгенівського випромінювання, зареєстрований на орбіті Землі, виріс майже в сто разів. На цьому фоні з ранку суботи почали формуватися перші сонячні спалахи, рівень яких до кінця дня досяг категорії "М".

Рано вранці неділі 7 лютого на Сонці був зареєстрований спалах категорії M6.4, що є рекордним в цьому циклі. Попередній рекорд, спалах M3.4, який перемістилася тепер на друге місце, був зареєстрований всього 18 днів тому під час попереднього сплеску активності, що спостерігався з 19 по 21 січня. Потужність нової події перевищує потужність попередньої приблизно на 90%.

Сонячна активність впродовж останніх кількох днів. Скріншот сторінки ТЕСИС
Нинішній сплеск активності є п'ятим, якщо рахувати від березня 2009 року, коли на Сонці вперше з'явилися нові магнітні пояси. Попередні чотири припали на липень 2009, жовтень 2009, грудень 2009 і січень 2010 року. Інтервали між сплесками постійно скорочуються (вони складають 3, 2, 1 і 0,5 місяці), і, якщо ця динаміка збережеться, то Сонце може вийти на фазу безперервного зростання активності вже в найближчі 1-2 місяці.

Поки без єдиного винятку росте і амплітуда сплесків - кожний наступний перекриває за потужністю всі попередні.

Рівень потужності спалахів позначається буквою і числом за класифікацією GOES (Geostationary Operation Environmental Satellites). Букви означають п'ять рівнів потужності - A, B, С, М і Х, а цифри позначають градацію всередині кожного.

Реклама:

Головне сьогодні