Українські вчені знайшли легендарного "Чорного принца"

— 17 березня 2010, 10:27

Фрегат-пароплав "Принц", також відомий як "Чорний принц", зник під час потужного шторму неподалік кримського міста Балаклава зі 150 членами екіпажу на борту у листопаді 1854 року. Його місцезнаходження з того часу залишалось загадкою, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Те, що Принц затонув, в той час мало великий вплив на подальші дії Британії не лише через загибель моряків, але ще й тому, що на борту корабля були тисячі зимових військових форм для вояків, які страждали від лютих морозів під час війни проти Російської імперії.

Хоча й раніші підводні експедиції знаходили певні уламки корабля, це вперше, коли археологам вдалось надати артефакт, який чітко вказує на фрегат "Принц". Сергій Воронов з Української академії наук та керівник експедиції каже, що дайвери знайшли фрагмент тарілки з капітанської кают-компанії минулого літа.

Після кількох місяців скрупульозної чистки стала помітною назва компанії-власника "Принца" - the General Screw Steam Shipping Company. Тепер Воронов та його колеги намагаються привернути увагу світової спільноти, щоб розвідати ще один корабель, який затонув під час Кримської війни і є практично неушкодженим.

"Принц" зник під час шторму неподалік міста Балаклава під час історичної облоги Севастополя, який на той час був частиною Російської імперії, а зараз розташований в Україні. Трагедія викликала хвилю обурення в Британії, оскільки війська страждали від лютих морозів, і серед них швидко поширювались хвороби.

Кримська війна тривала з жовтня 1853 до лютого 1856 років. У ній Росія боролась з Британією, Францією, Османською імперією та Сардинським королівством. Її часто називають першою сучасною війною.

Реклама:

Головне сьогодні