Google більше не цензурує китайський інтернет

— 23 березня 2010, 11:18

Про це повідомляє The New York Times.

Як зазначає видання, такі дії Google є спробою уникнути вимог цензурувати інтернет без порушення китайських законів, але такий вчинок компанії розсердив китайську владу. Це може бути підставою для загострення конфлікту між компанією і владою країни, що може призвести до блокування гонконгського пошуковика на території Китаю.

Так, інформаційне агентство Сіньхуа процитувало анонімного чиновника з департаменту інформації Китаю, який охарактеризував дії Google як "абсолютно неправильні".

За словами міністра закордонних справ Китаю, уряд розгляне ситуацію з Google "згідно з законодавством".

Наразі вихід Google з китайського ринку є частковим. За повідомленням компанії, вона продовжить роботу багатьох зі своїх сервісів у Китаї. Водночас, пошуковик google.cn припинив свою роботу (Google Search, Google News і Google Images більше не цензуруються), Google залишив у робочому режимі онлайн карти і музичні сервіси.

У своєму повідомленні Google зазначає, що таке рішення прийнято у зв'язку з кібератакою з Китаю, метою якої було викрадення даних правозахисників і активістів боротьби за права людини, які пов'язані з Китаєм, з усього світу.

Ще однією причиною для припинення цензурування результатів пошуку Google вказав активні спроби китайської влади обмежити свободу слова в Китаї, які відбувались минулого року (постійне блокування Facebook, Twitter, YouTube, Google Doc і Blogger).

"Ми дуже сподіваємось, що китайський уряд поважає наше рішення, хоча ми розуміємо, що він може заблокувати доступ до наших сервісів у будь-який час. Тож ми будемо уважно моніторити стан доступу китайських користувачів до наших сервісів", - йдеться у заяві компанії.

Google також створив нову інтернет-сторінку, на якій щодня буде оновлюватись інформація про доступ китайських користувачів до сервісів Google.

"Насамкінець хочемо зауважити, що всі ці рішення були прийняті і реалізовані нашим керівництвом у США, і жоден з працівників у Китаї не може і не має нести відповідальність за них", - зазначається у прес-релізі Google.

Інтернет-ринок Китаю є найбільшим у світі. У країні - 400 мільйонів користувачів всесвітньою мережею.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні