Стежте за руками, або Жести як причина непорозуміння

Так, наприклад, піднятий угору великий палець у Німеччині означає одиницю або, як і в більшості країн, "усе гаразд". У Мексиці виставлений вверх палець на вулиці означає прохання підвезти. А ось в Ірані, Іраку та Афганістані це вульгарна образа найгіршого ґатунку, повідомляє "Німецька хвиля".

В Аргентині цей жест, що нагадує ножиці, означає "припини базікати!"
Автори книги "Зрозумій мене правильно!" - журналісти Джулія Ґроссе з Лондона та Джудит Рекер з Йоганнесбурга, доводять, що найпростіші жести можуть привести до великих непорозумінь.

Журналістки переконались у цьому на власному досвіді.

Приміром, якось Джулія Ґроссе хотіла ближче роздивитися товари на ринковому прилавку в столиці Судану Хартумі, як раптом одна жінка жестами ніби почала її відганяти.

Лише пізніше Джулія довідалася, що помах руки від себе в деяких країнах має протилежне значення, тобто що продавщиця навпаки закликала її, аби вона підходила ближче.

А у співавторки Джудит Рекер трапився такий випадок.

Цей жест у більшості країн означає "все гаразд!" Але в Ірані, Іраку та Афганістані краще такий палець так вгору не піднімати: у цих країнах він означає дуже вульгарну образу
Вона запитала в продавця в єгипетській книгарні, чи є в нього певний роман.

Продавець склав кінці пальців у пучку й швидко вийшов до іншої кімнати. В Італії, де Рекер уперше зіткнулася з цим жестом, це означає невдоволення: "Що тобі тут ще треба?!"

Джудит присоромлено вийшла з крамниці. Однак насправді цей жест у Єгипті означав, що продавець ввічливо попросив її зачекати хвилинку.

2008 року Ґроссе та Рекер в одному мюнхенському кафе розговорилися про різні жести та пригоди, в які вони потрапляли через них. Журналістки вирішили дослідити різні значення жестів. І з'ясували низку цікавих особливостей.

Приміром, колишній президент США Джордж Буш-молодший полюбляє вітатися, відставляючи вказівний та малий палець від стиснутого кулака.

Зазвичай цей жест можна зустріти на концертах "важких металістів" як нагадування про роги чорта. Однак у виконанні Буша цей жест лише означає ввічливе звернення до виборців з Техасу, які розводять рогату худобу.

У виконанні Буша цей жест лише означає ввічливе звернення до виборців Техасу, які розводять рогату худобу
А ось коли італійський прем'єр Сильвіо Берлусконі склав цей самий жест за спиною іспанського міністра закордонних справ, це було справжнім політичним скандалом. Адже в Італії це означає образливе "твоя жінка наставляє тобі роги".
У 2002 році італійський прем'єр Сільвіо Берлусконі склав цей жест за спиною іспанського міністра закордонних справ, що означав "твоя жінка наставляє тобі роги". Окрім Берлусконі, це більше нікому не видалося смішним і стало причиною справжнього скандалу

Авторки книги зібрали близько п'ятдесяти різних жестів із майже півсотні країн. "Вважається, що певний набір жестів, яким володіє кожен, допоможе порозумітися всюди в світі, - зауважує Ґроссе. - Однак ми хочемо звернути увагу читачів, що не все так однозначно".

Марія Ріш після перемоги у Ванкувері демонструє жест "victory"
Коли німецька гірськолижниця Марія Ріш перемогла на Олімпіаді у Ванкувері, вона показала в камери складені у формі латинської літери V вказівний та середній пальці. У багатьох країнах це означає два або "victory" - перемогу.

Однак у Великобританії та деяких інших країнах це означає дуже вульгарний жест, який ще називають подвійним середнім пальцем.

Але цей жест може бути і вульгарним. Ось так у 1990 році газета The Sun відповіла, що вона думає про створення європейського валютного союзу

До речі, піднятий вгору середній палець - чи не єдиний жест, який має спільне значення в усіх, принаймні досліджених журналістками країнах. Його знали ще нібито древні римляни, називаючи "digitus impudikus", тобто непристойний палець.

Усі фото "Німецької хвилі"

Реклама:

Головне сьогодні