Пенсіонер врятував близько 2 мільйонів немовлят

— 25 березня 2010, 17:41

Завдяки унікальним властивостям крові Харрісона було створено вакцину Anti-D, яка запобігає розвитку "резусної хвороби" в немовлят, пише Daily Mail.

Ця тяжка форма анемії виникає через несумісність між кров'ю матері та дитини, коли один з них має позитивний резус-фактор, а інший - негативний.

Раніше таке захворювання призводило до смерті малюка або до тяжких уражень його мозку.

Під час дослідів виявилося, що плазма Харрісона, яка має негативний резус-фактор, здатна пристосовуватися до влитої крові із позитивним резус-фактором.

Одержана вакцина, при введенні матері та дитині одразу ж після народження перешкоджає розвитку "резусної хвороби".

Кров Харрісона є настільки унікальною, що його життя застрахували на мільйон австралійських доларів.

За своє життя чоловік став донором крові 984 рази і зупинятися не збирається. Його називають "чоловік із золотою рукою".

"Я ніколи не думав про те, щоб зупинитися. Ніколи", - каже Харрісон.

Він дав обіцянку стати донором у віці 14 років, коли сам потрапив до лікарні, і після складної операції йому перелили 13 літрів крові.

"Я був у лікарні 3 місяці. Кров, яку я отримав, врятувала мені життя, тому я пообіцяв, що здаватиму кров, коли мені виповниться 18", - розповідає він.

Відколи йому виповнилося 18, Харрісон здає кров кожні кілька тижнів.

Однією з жінок, яким вакцина допомогла народити здорових дітей, стала власна донька Харрісона Трейсі. Вона каже, що пишається своїм татом через те, що він не припинив здавати кров навіть тоді, коли, після 56 років шлюбу, померла його дружина.

"Я знов прийшов до лікарні здати кров через тиждень від того, як Барбари не стало", - розповідає Харрісон.

"Я сумував, проте життя триває і ми маємо продовжувати те, що робимо. Вона дивиться згори, тому я не зупиняюсь", - каже він.

У вересні цього року Харрісон сподівається стати донором у тисячний раз.

Реклама:

Головне сьогодні