В Україні з’явилась монета з улюбленою комахою Ющенка. Маленька, але золота. Фото

— 29 березня 2010, 11:03

"Бджола" виготовлена із золота 999,9 проби, маса такої монети - 1,24 г, діаметр - 13,92 міліметрів, повідомляє УНІАН з посиланням на Національний банк України.

Загалом таких "бджілок" ("які уособлюють мудрість, родючість і працьовитість") випущено 10 тисяч. Цю монету видано на продовження серії "Найменша золота монета".

Також введена в обіг пам'ятна монета номіналом 2 гривні, присвячена 100-річчю українського хокею з шайбою. За основу для відліку цієї дати було взято видання тексту правил гри в хокей українською мовою під редакцією І.Боберського, датоване 1910 роком.
В ті роки у Львові хокей з шайбою був одним з найпопулярніших видів спорту в зимовий період. Монета виготовлена з нейзільберу, маса - 12,8 грама, діаметр - 31,0 мм, тираж - 35 тисяч штук.

Ще одна монета випущена на продовження серії "Видатні особистості України". 25 березня в обіг випущена пам'ятна монета номіналом 5 гривень "Микола Пирогов", присвячена вченому, хірургові, педагогові і громадському діячеві.

"Новаторські й наукові праці Миколи Івановича Пирогова (1810-1881) є фундаментом для топографічної анатомії й оперативної хірургії, а його внесок у розвиток медицини відзначений талановитим поєднанням науки і практики. Все життя великого вченого - це подвижницьке служіння людям", - йдеться в повідомленні Нацбанку.

Монета виготовлена зі срібла, маса в чистоті - 15,55 г, тираж - 5 тис. штук.

Також вводиться в обіг монета номіналом 10 гривень, присвячена створенню пам'ятника української політико-правової думки XVIII століття "Пакти і Конституція прав і вольностей Війська Запорозького".

"Ця перша європейська конституція в сучасному сенсі прийнята 5 (16) квітня 1710 р. під час обрання Пилипа Орлика гетьманом України", - йдеться в повідомленні.

Монета виготовлена зі срібла 925 проби, діаметр - 38,6 мм, тираж - 7 тис. штук.

Фото УНІАН

Реклама:

Головне сьогодні