На Місяці знайшли лід

— 3 березня 2010, 11:41

Присутність води у твердому стані зафіксовано у більш ніж 40 невеликих кратерах, пише ВВС з посиланням на дані Національного агентства з аеронавтики і дослідження космічного простору США (NASA).

Кратери, які містять лід, складають в діаметрі від 2 до 15 км. З'ясувалося, що кількість льоду в них залежить від товщини крижаного покриття в кожному кратері.

При цьому фахівці NASA наголошують: щоб залишити слід, який помітить "Чандраян-1", товщина льоду повинна становити принаймні пару метрів.

Доктор Пол Спадіс з інституту вивчення Місяця та планет в американському місті Х'юстон припускає, що в цих кратерах, які утворилися в результаті ударів об місячну поверхню інших небесних тіл, міститься щонайменше 600 мільйонів метричних тонн води у формі льоду.

"Якби мова йшла про такий обсяг ракетного палива, то його було б достатньо для того, щоб протягом 2200 років кожен день запускати в космос по одній ракеті", - пояснив науковець.

Усі кратери, що містять запаси льоду, відрізняються тим, що більша частина їх внутрішньої поверхні ніколи не зазнавала впливу сонячних променів. Температура повітря в деяких з них сягає -248 градусів Цельсія; це холодніше, ніж поверхня Плутона, і це дозволяє льоду перебувати у стабільному стані.

"В основному це чистий водяний лід. Він може перебувати під шаром декількох десятків сантиметрів сухих порід", - зауважив доктор Пол Спадіс.

Навіть у місцях, що піддаються впливу сонця, цей шар ґрунту може перешкоджати сублімації води, додає вчений.

За словами Спадіса, "зараз з великою часткою ймовірності можна сказати, що тривала присутність людини на Місяці цілком можливо. Це можливо в урахуванням використання знайдених там ресурсів".

Зовсім недавно, в лютому, президент США Барак Обама закрив програму, розраховану на повернення американців на Місяць до 2020 року.

[L]"Чандраян-1" - це внесок Індії в цілу армаду автоматичних модулів, запущених до Місяця в останні роки Японією, Китаєм, Індією, Сполученими Штатами, країнами Європейського союзу. В цілому результати експериментів показали, що у місячного льоду можуть бути кілька джерел походження.

Серед них - взаємодія з сонячним вітром (потоком заряджених частинок, які викидаються Сонцем) і космічна радіація, яка викликає хімічну реакцію, що приводить до утворення молекул води і більш простих молекул воднево-кисню.

При цьому в ході нового експерименту, у складі присутньої на місячній поверхні води, виявлено різні домішки, зокрема, такі як вуглеводні - етилен.

Учені припускають, що домішки могли з'явитися на поверхні Місяця завдяки зіткненню з кометами та астероїдами, які у свою чергу також можуть бути джерелами появи води на супутнику Землі.

Однак доктор Спадіс відзначив, що вуглеводні могли утворитися також в результаті хімічних реакцій в частках космічного пилу під впливом супернизьких температур.

Крім води, вченим вдалося виявити ряд інших компонентів, стійких до плавлення, включаючи двоокис сірки (SO2).

Реклама:

Головне сьогодні