Помиляються не лише лікарі: кожен десятий апарат в Україні дає неправильні дані

— 5 березня 2010, 22:38

У лютому цього року у дитячій лікарні Луганська сталася пожежа. Вона виникла в інкубаторі для підтримки життя немовлят, у якому намагались врятувати життя новонародженому.

У результаті пожежі, немовля в дуже тяжкому стані було переведено в реанімаційне відділення, але врятувати малюка не вдалося. Як повідомили "Українській правді. Життя" у прес-службі управління МНС Луганська, наразі точні причини трагедії встановлюються, але це було не коротке замикання.

[L]Скоріше за все проблеми були саме з технічним станом інкубатора. Чому саме сталася пожежа, наразі з'ясовує виробник апарату.

Сертифікація інкубаторів є обов'язковою, але в подальшому використанні справність апарату не перевіряють. Вартість же перевірки становить близько 900 гривень та необхідна раз на рік.

Найчастіше в процесі експлуатації цих апаратів виникають проблеми із температурним режимом. Максимальна температура в інкубаторі не повинна перевищувати 40С.

"Буває температура в інкубаторі "зашкалює", а система сигналізації не спрацьовує", - пояснює керівник лабораторії випробувань медичного обладнання "Укрметртестстандарту" Григорій Манчин.

Кожний третій інкубатор, який був у експлуатації, при перевірці виявляється несправним.

Загалом, в Україні кожен десятий засіб вимірювальної техніки, який використовується у вітчизняних лікарнях, показує неправильні дані. У цьому переконує перший заступник генерального директора ДП "Укрметтестстандарт" Микола Жалдак.

Підстави робити такі заяви йому дають результати річної перевірки його установою 474 закладів охорони здоров'я, у 88,4% з них були виявлені порушення.

Дефібрилятор, який допомагає заставити серце працювати, часто безсилий. Тому, що несправний. "Для прикладу замість заданих 100 Джоулів, які відображаються на моніторі, розряд на виході становитиме 50Дж", - розповідає провідний інженер "Укрметтестстандарту" Олексій Полікарпов.

Інкубатори, дефібрилятори, аудіометри, ультразвукові терапевтичні апарати не підлягають обов'язковій перевірці під час їх експлуатації.

Наприклад, аудіометри - прилади для діагностування слухової функції людини, перевіряють лише в трьох містах України - у Києві, Харкові, Дніпропетровську. Кількість несправних становить близько 10%. Із 155 апаратів, перевірених протягом 2009 року 16 можна викинути.

Із 121 одиниці ультразвукових терапевтичних апаратів, які застосовують для лікування пухлин, запалень, у косметології при перевірці виявились недієвими 11.

Потужність випромінювання найчастіше нижча необхідної (від 0,2 до 1,0 Ватт на квадратний сантиметр, залежно від процедури), тобто пацієнти не отримували бажаного впливу ультразвуку.

З технікою, яку перевіряють щорічно, таких проблем менше, адже несправні апарати не використовують.

Серед перевірених 520 одиниць ультразвукових діагностичних апаратів (УЗД) забраковано 6 одиниць. Тобто апарати для УЗД більшою мірою справні, забракованих - 1-3%. Ці апарати, поруч із тонометрами та рентген-апаратами повинні обов'язково періодично (щорічно) перевірятись.

Проте, попри обов'язковий щорічний контроль, трохи більше половини тонометрів були несправними.(58%).

Цікаво, що у медичних закладах дозволяється використовувати тільки механічні тонометри, автоматичні ж для побутового використання.

Найуразливіші у рентген-апаратах є рентгенівські трубки, через несправність яких виникає невідповідність загальної фільтрації нормам, що призводить до підвищеного дозового навантаження на пацієнта, лікаря. Несправних нових рентген-апаратів є близько 2%.

Головне сьогодні