Харків'яни скаржитимуться Європі на жорстоке поводження із тваринами

— 9 березня 2010, 17:48

Громадські організації обурені рішенням міськради Харкова посилити роботу служб з відловлювання бродячих собак, аби забезпечити належний санітарний стан міста напередодні Євро-2012, передає "Радіо Свобода".

Місцеві чиновники підрахували: в Харкові близько 45 тисяч бродячих собак. Це надто багато для міста, що за два роки прийматиме футболістів та вболівальників з усієї Європи. Тож в міськраді вирішили посилити роботу служби відловлювання, зокрема дозволити присипляти злих та агресивних собак і заборонити підгодовувати бродячих.

Такі заходи захисники тварин називають негуманними і такими, що порушують Закон України і міську програму "Про захист тварин від жорстокого поводження".

"Там є таке: зламати всі укриття, де перебувають бездомні тварини, що вони собі самі зробили або опікуни для них створили. Не допускати створення таких схованок. Вжити заходів з недопущення бездомних тварин на підвідомчих територіях. А підвідомчі території у нас усі. Тож якщо видається таке розпорядження, значить треба всіх відловити, і куди подіти? А діти нікуди! Залишається тільки знищити", - зауважила активістка Олена Ратникова фон Зассе.

Водночас влада відкидає усі звинувачення з боку захисників тварин, запевняючи, що до тварин ставляться добре. Так, минулого року на базі Зооветеринарної академії у селищі Дергачі запрацював центр стерилізації та вакцинації чотирилапих бродяг.

За рік тут зробили операції майже п'ятистам собакам, каже ректор академії Валерій Головко. Щороку, за його словами, в центрі можна було б стерилізувати в десять разів більше тварин, утім все упирається в гроші. Стерилізація лише однієї собаки коштує місту більше 400 гривень.

"Відловлюють тварин, привозять до нас. Ми їх миємо, виводимо блох, виганяємо глистів, ставимо на карантин. Потім прищеплюємо проти сказу та чуми, і проводимо повну стерилізацію. І випускаємо в ареал, туди, де ці тварини були раніше. Усе заноситься в комп'ютер, операції проводять фахівці, жодних претензій нема", - каже Валерій Головко.

Натомість багато претензій у захисників тварин. Олена Ратникова фон Зассе розповідає, що восени минулого року відвідала центр на базі Зооветакадемії і була шокована тим, що побачила. Собак, за її словами, тримають в дерев'яних ящиках з-під овочів, оббитих зсередини жерстю. В них тварини, замість стерилізації, чекають смертельної ін'єкції аміаку в легені. У такий спосіб, зі слів фон Зассе, заклад заробляє гроші.

"Відловлювати, стерилізувати, десять днів перетримувати - скільки усього треба зробити за 460 гривень! Якщо за ті самі 460 гривень можна просто спіймати тварину і знищити!", - каже захисниця тварин.

Реклама:

Головне сьогодні