Смажене м'ясо підвищує ризик захворіти на рак – вчені

— 12 квітня 2010, 10:44

Ризик захворювання на рак зростає у тих, хто їсть багато червоного м'яса, тобто свинини, яловичини, баранини.

Причиною вважається жир, залізо та протеїн, що міститься в цих видах м'яса. Ще один додатковий фактор небезпеки - підсмаження м'яса, пише "Німецька хвиля".

"Ризикованим є вживання добре просмаженого м'яса, бо ми разом з ним вживаємо багато канцерогенів, тобто речовин, що спричиняють рак", - пояснила професор Корнелія Ульріх, керівник відділу превентивної онкології у Німецькому центрі досліджень раку в місті Гейдельберг.

Небезпека зростає, коли в тих, хто любить куштувати великі порції м'яса, зайва вага. Науково доведено, що в таких людей шанси захворіти раком більші. Рак нирок, стравоходу, товстої кишки та матки тісно пов'язаний з вагою тіла.

Ще одна група ризику - жінки після 50 мають підвищений ризик захворіти раком молочної залози. Що робити? Відповідь теж давно відома: рухатися! Спорт знижує вагу, а з нею і ризик смертельної хвороби.

"Загалом вважається, що треба три-чотири, а то й я п'ять разів на тиждень займатися спортом, активно рухатися. Це майже вдвічі знижує ризик захворювання на рак товстої кишки та на 20-25 відсотків - на рак грудей", - розповіла Корнелія Ульріх.

"Наприклад, спорт може знизити рівень гормонів, у будь-якому разі знизити рівень запалювальних речовин в організмі. Але ми поки не знаємо точно, чи може спорт покращити імунну функцію чи інші механізми, наприклад, відновлення ДНК", - додала вчена.

Оптимального результату можна досягти, якщо поєднати фізичне навантаження і здорове харчування. Класична формула - п'ять разів на день їсти свіжі овочі та фрукти. В них містяться не лише вітаміни, мінерали та баластні речовини, а й вторинні рослинні речовини, наприклад, процианідін. Ці речовини є лише в рослинних харчових продуктах, часто безпосередньо під шкірою.

Наразі вчена Кларісса Герхойзер вивчає роль цих речовин, в тому числі яблук, у запобіганні раку.

"У наших дослідженнях ми порівняли прозорий та мутний яблучний сік. Ми змогли довести, що мутний сік - кращий. Ми також проаналізували, чому - в ньому більше особливої речовини - процианідіну. І якщо порівняти, в яких яблуках його більше, то ми встановили - в свіжих. Тобто, свіжий яблучний сік кращий, ніж сік із концентрату", - зауважила науковець.

Реклама:

Головне сьогодні