Тест

МВС відновило видачу закордонних паспортів

Новий Кабмін повернув йому цю можливість, однак у консорціумі нагадують, що заборгованість МВС і Держказначейства перед ним усе ще не погашена, пише "Комерсант-Україна".

Видача закордонних паспортів розпочалася у понеділок. Як відомо, 4 січня консорціум ЄДАПС, що займається виготовленням бланків суворої звітності, припинив відвантаження закордонних паспортів через заборгованість МВС і Держказначейства за бланки, виготовлені ним у 2009 році.

На початку 2010 року сума заборгованості складала 150 млн. грн.

Консорціум ЄДАПС (державна автоматизована паспортна система) займається розробкою і впровадженням елементів захисту документів від підробки.

Зокрема, полікарбонатних сторінок (наприклад, у закордонних паспортах) і голограм (у тому числі для акцизних марок алкогольної і тютюнової продукції).

За словами заступника гендиректора консорціуму ЄДАПС Олександра Дранікова, щоб повернути свої кошти, консорціум був змушений подавати судові позови до МВС і Держказначейства.

"Після звернення до суду гроші нам почали перераховувати, але малими частинами. Ми продовжували працювати, незважаючи на нестачу коштів", - зазначив Драніков.

За його словами, друк бланків остаточно припинився після того, як 2 березня Кабінет міністрів Юлії Тимошенко ухвалив постанову №218, якою фактично позбавив ЄДАПС права виготовлення офіційних бланків, передавши його поліграфічному комбінату "Україна".

Крім того, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко звинуватив консорціум у тому, що він, використовуючи своє монопольне положення, підвищує ціни на продукцію і відмовляється друкувати паспорти без попередньої оплати.

31 березня новий Кабінет міністрів скасував постанову №218. Це дало можливість консорціуму ЄДАПС відновити друк офіційних бланків закордонних паспортів, водійських посвідчень і свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів.

Втім, за словами Дранікова, заборгованість МВС і Держказначейства дотепер не погашена і складає 119 млн. грн.

"Незважаючи на це, ми продовжуємо роботу. Відпускна ціна на закордонний паспорт не мінялася вже кілька років - близько 40 грн. за один екземпляр", - повідомив він. Слід зауважити, що вартість оформлення закордонного паспорта зараз складає 383,38 грн.