Вулкан паралізував небо Європи

Хмара пилу накрила північ Європи у четвер і повільно рухається в південно-східному напрямку.

У зв'язку з цим закрито повітряний простір у багатьох країнах: Великобританії, Ірландії, Латвії, Франції, Данії, Бельгії, Швеції, Голландії, Фінляндії, частково Німеччині та Чехії, Норвегії та Польщі.

Повністю припинив роботу найбільший європейський аеропорт - лондонський "Хітроу". Сотні тисяч пасажирів ночували на аеровокзалах.

Виверження 15 квітня 2010 року

Це найбільший в історії авіації інцидент, коли природні умови змусили припинити польоти в масштабах континенту.

За словами експертів, вулканічний пил - це велика загроза для безпеки літаків. Вулканічний пил набагато дрібніший за пісок і може потрапити в двигуни та інші пристрої літака.

Винуватець всіх бід

Виверження вулкану на півдні Ісландії розпочалося у четвер. Вулкан, що знаходиться у південно-східній частині острова у 160 км від Рейк'явіка під льодовиком Ейяфьяллайекуль, є найбільшим діючим вулканом в Ісландії.

Так вулкан поводився у березні 2010 року

Висота вулкану становить 1666 м, а кратер сягає 5 км у діаметрі. Останні 200 років вулкан спав, але вже у березні прокинувся. Попереднє виверження тривало трохи більше року. Воно розпочалося у грудні 1821 року і закінчилося у січні 1823-го.

Вогнем, пилом та водою

Неприємності в Ісландії самим виверженням не закінчилися. Тепер ісландська влада занепокоєна загрозою повеней у наближених до вулкану районах.

Оскільки вулкан Ейяфьяллайекуль розташований на однойменному льодовиковому плато, сам льодовик через високі температури почав танути. Із сусідніх населених пунктів здійснюється евакуація населення. Ще до початку виверження влада евакуювала близько 800 осіб.

Непереливки вже і Литві. Станом на ранок п'ятниці тверді часточки, що були викинуті ісландським вулканом, покрили майже дві третини території країни.

Крім того, через параліч повітряного сполучення у Литві та Латвії різко виріс попит на міжнародні автобусні лінії.

Обмеження в Україні

Повітряний простір в Україні поки що залишається відкритим. Однак в столичному аеропорту "Бориспіль" попередили, що польоти можуть бути призупинені вже з 9-ої ранку суботи.

Наразі в Київському та Одеському авіапортах скасовано окремі рейси. "Міжнародні авіалінії України" пропонують пасажирам, чиї вильоти відтерміновано, чекати вильоту або повертають гроші за квитки. В "АероСвіт" зауважують, що на південь Європи авіарейси не скасовано, трансатлантичні польоти здійснюються в обхід зони хмари південною трасою.

Фото АР

По обіді в п'ятницю керівник Укргідрометцентра Микола Кульбіда зазначив, що "напрямок переміщення повітряних мас найближчим часом йде не в сторону України, а в сторону Балкан. Тому, принаймні, найближчими днями нам боятися нічого".

Разом з тим у європейській частині Росії хмару попелу очікують вже у п'ятницю ввечері.

Поховання президента Польщі під загрозою

Виверження вулкану та хмара пилу, що накрила Європу, може вплинути на дату поховання Леха та Марії Качинських - президентського подружжя Польщі, які загинули в авіакатастрофі під Смоленськом разом з ще майже сотнею еліти Польщі. Таке припущення висловив високоповажний представник президентської канцелярії Польщі Яцек Сашин.

Під питанням, зокрема, прибуття на урочистості багатьох міжнародних лідерів. У Данії обмеження авіаруху вже затьмарили святкування ювілею королеви Маргарети, якій у п'ятницю виповнюється 70-років. Чимало гостей не змогли прибути до Копенгагена.

Увечері в п'ятницю стало відомо, що президент США Барак Обама має намір все одно прибути до Польщі на поховання Качинських.

ВООЗ не знає, як пил може вплинути на людей

Жителям Європи радять за можливості знаходитися у приміщеннях. Представник Всесвітньої організації охорони здров'я Девід Епштейн сказав, що поки що невідомо, як можуть впливати на здоров'я людей часточки вулканічного попелу.

У будь-якому разі, наголосив він, можуть виникнути проблеми зі здоров'ям у людей з легеневими захворюваннями.

За матеріалами "Інтерфакс-Україна", "Німецька хвиля", Newsru

Реклама:

Головне сьогодні