Топ-10 найчистіших країн від Forbes

Згідно з дослідженнями науковців з Йельського та Колумбійського університетів, Ісландія посідає перше місце з-поміж 163 країн за показниками оцінювання навколишнього середовища, повідомляє "The Forbes".

Загалом дослідники виставляли оцінки за 25 показниками, включаючи якість води та повітря, викиди парникового газу та вплив навколишнього середовища на здоров'я населення. Ісландія одержала 93,5 за 100-бальною шкалою, Сполученим Штатам присудили 63,5, а Сьєрра-Леоне знаходиться у низу списку із 32 балами.

Очолити рейтинг може країна з чистою водою, різноманітною біологією та не переобтяжена індустріалізацією. Саме тому Куба, Колумбія та Коста Ріка опинилися на високих щаблях.

І, навпаки, гарну оцінку може одержати промислово розвинена країна, що забруднила своє довкілля, проте стала настільки заможною, аби почати його очищувати. Ось чому більше половини Топ-30 займають європейські країни.

Індекс екологічних показників Ісландії дорівнює 93,5. У країні мешкає 311 тисяч осіб, ВВП на душу населення складає 36 тисяч доларів. Ісландії вдалося вибороти почесне перше місце завдяки чистій воді, великій кількості природних територій, що охороняються, хорошій системі охорони здоров'я, а також використанню геотермальної енергії.

Фото thetravelpeach.com
Виверження вулкану Ейяфьельйокудль й надалі не занизить оцінок Ісландії. "Ми не враховуємо стихійні лиха", - зазначив професор Йельського університету Деніел Есті.

Натомість враховується ставлення уряду до цілей екологічної політики, очищення довкілля та води, середовища проживання та промислових викидів.

Швейцарія має індекс екологічних показників 89,1. Населення країни - 7,6 мільйонів осіб, ВВП на душу населення - 37 тисяч доларів.

Фото zastavki.com
Швейцарії належать вірних 100 балів за її ліси, якість води, біологічну варіативність та середовище життя. Як більшість багатих, промислово розвинених країн, найнижчим її показник виявився у забрудненні повітря (впливі на екосистему).

Відносно бідна країна, що розвивається, Коста Ріка посідає третє місце завдяки густим лісам, воді та багатій дикій природі. Її індекс екологічних показників дорівнює 86,4, ВВП на душу населення - 9,6 тисяч доларів. Мешкає у країні 4,5 мільйони осіб.

Фото adventus-tour.ru
За умови поміркованого розвитку, Коста Ріка зможе уникнути стандартного шляху, який призведе до забруднення її довкілля і до необхідності його порятунку, коли країна стане багатою. Гарний показник грає на руку Коста Ріці у галузі туризму.

Швеція з індексом екологічних показників 86 посідає четверте місце. Її населення 9,1 мільйонів та ВВП - 33,4 тисячі доларів.

Фото visacenter.ru
Далі йде Норвегія, чий індекс дорівнює 81,1, ВВП 48 тисяч доларів та 4,7 мільйонів населення.
Фото uatourist.com

Невеличкий острівець Маврикій, завдяки своїй ізоляції має відносно невеликий рівень забруднення та притягує до себе туристів. Індекс екологічних показників дорівнює 80,6. Мешкає на острові 1,3 мільйони людей, ВВП становить 10 тисяч доларів на душу населення.

Фото midas-tour.ru
Франція, безумовно, найбільш густонаселена країна з першої десятки, яка має високі оцінки якості повітря та води, а також рибного господарства. З індексом у 78,2 Франція посідає сьоме місце. ВВП на душу населення становить 31 тисячу доларів, мешкає у країні близько 62 мільйонів осіб.
Фото travel-formula.com

Австрія має індекс екологічних показників 78,1, ВВП - 35 тисяч доларів та населення - 8,3 мільйони людей.

Фото thetravelpeach.com
Дослідники мають деякі сумніви стосовно того, чи заслуговує насправді Куба дев'ятого місця, і чи насправді її індекс сягає 78,1. Ймовірно, дані відносно цієї країни могли бути дещо прикрашені. Це, до речі, стосується й Китаю.
Фото freepicturesfreepictures.com
ВВП на душу населення на Кубі становить 8,5 тисяч доларів, а мешкає на Острові свободи 11,3 мільйонів людей. Власне, індекс у країн з подібним до Куби рівнем прибутку становить 65,7.

Колумбія: індекс екологічних показників - 76,8, ВВП - 7,6 тисяч, населення - 44 мільйони людей. Викиди вуглецю в Колумбії порівняно невеликі, оскільки тамтешні річки забезпечують країну 70% електроенергії.

Фото jgballard.ca
Жодна з країн, що опинилися у хвості списку, не відреагувала на це так бурхливо, як Південна Корея. Одержавши 94 місце, між Габоном та Нікарагуа, Південна Корея побачила у цьому зневагу, неприйнятну стосовно "розвиненої країни першого світу". Посол Південної Кореї подав відповідний протест

"40 років тому США мали погані показники, як нині Китай (на 121 місці) та Індія (123 місце)", - зазначають науковці. Відтоді Америка досягла значних успіхів у очищенні озер та річок, із чистою питною водою, доступною практично всьому населенню. Набагато покращилась якість повітря у таких місцях, як Лос-Анджелес. Заслуговує на відзнаку і розвинене лісове господарство країни.

Псує показники Сполучених Штатів (61 місце) високий рівень викидів парникового газу, оскільки виробництво енергії на 50% забезпечене вугіллям, а також великою кількістю автомобілів, які потрібні американцям для подолання великих відстаней.

Дивує те, що Бельгія опинилась далеко позаду Франції, Нідерландів, Німеччини та решти країн Західної Європи. Бельгія посідає 88 місце, вкупі з Україною та нижче, ніж будь-яка європейська країна.

Японія, Німеччина та Великобританія посідають відповідно 20, 17 та 14 місця.

Реклама:

Головне сьогодні