Гострий перець допоможе зупинити біль
Група дослідників з Техаса припускає, що речовина, схожа на капсаіцин - головна складова гострого перцю, - є першопричиною виникнення болю в людей, повідомляє Бі-Бі-Сі.
Саме капсаіцин надає перцю його пекучого смаку. І якщо вченим вдасться заблокувати виникнення аналогічної речовини в людському організмі, вони, можливо, зможуть запобігти виникненню хронічних болів.
"Ми знайшли сімейство ендогенних молекул, що нагадують за своїми властивостями капсаіцин. Організм людини виділяє їх при отриманні травми", - каже глава дослідницької групи Кенет Хардгрівс.
"Тепер ми з'ясували, як блокувати ці механізми за допомогою нового класу препаратів, що не викликають звикання", - стверджує він.
Раніше учені вже пов'язували капсаіцин зі знищенням злоякісних клітин і нормалізацією активності нервової тканини головного мозку.
Дослідники провели кілька експериментів, у ході яких з'ясувалося, що блокування визначених нервів робить мишей нечутливими до капсаіцину, а значить і болючих факторів.
За результатами цих експериментів уже розробляється новий вид болезаспокійливих ліків.
Доктор Кенет Хардгрівс заявив, що це може змінити відношення лікарів до механізмів болю.
"Це найважливіший прорив у розумінні механізмів болю та боротьби з ними", - сказав Хардгрівс.