Недоношені малюки є більш чутливими до болю

— 11 травня 2010, 11:22

Недоношеним малюкам іноді доводиться місяцями залишатися у відділенням інтенсивної терапії, щодня одержуючи ін'єкції, годування крізь трубку та забори крові для аналізів.

Науковці дійшли висновку, що усі ці болісні маніпуляції мають шкідливий вплив на мозок малюків та призводять до їхньої надчутливості до болю, яка може проявлятися протягом дитинства або ж навіть тривати усе життя, повідомляє The Daily Mail.

Під час свого дослідження, результати якого були опубліковані у журналі Neuroimage, лікарі спостерігали за 15 дітлахами в University College Hospital у Лондоні. Вони вимірювали больові відчуття двох груп малюків, спостерігаючи за їхньою мозковою активністю під час того, як в них брали кров на аналіз.

Половина дітлахів, які брали участь у дослідженні, була народжена, як і годиться - на близько 40-му тижні вагітності. Інші ж малюки з'явилися на світ передчасно - між 24-м та 32-м тижнями, та провели близько 40 днів у лікарні.

Виявилося, що недоношені діти відреагували на укол в ніжку значно сильніше, аніж народжені вчасно.

Керівник дослідження доктор Ребекка Слейтер розповіла, що передчасна поява на світ та наступна інтенсивна терапія впливають на обробку больових відчуттів у мозку дітей.

Це, на думку лікарів, доводить необхідність максимального полегшення болю в недоношених малюків під час їхнього перебування в лікарні, аби позбавити їх надчутливості до болю в майбутньому.

Цікаво, що на ніжні доторки та обійми недоношені малюки реагують так само, як і їхні ровесники, народжені вчасно. Мозкова активність у дітлахів з обох груп не відрізнялася, коли їх пестили.

"На доторки вони реагують так сам, як й інші малюки, отже, їм приємно, коли їх тримають на руках та обнімають, як і всім дітям. Це має заспокоїти батьків, які іноді побоюються брати на руки недоношених дітей", - каже Слейтер.

Причину такої надчутливості до болю в недоношених малюків науковцям поки що не вдалося.

Згідно з результатами попереднього дослідження, 14-річні підлітки, що були народжені передчасно, усе ще реагують на біль інакше, аніж їхні однолітки.

Реклама:

Головне сьогодні