"Смаження" у солярії призводить до передчасного старіння шкіри

— 12 травня 2010, 11:22

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я і українські дерматологи вважають солярії однією з причин виникнення меланоми, пише "Радіо свобода".

Крім виникнення онконедуг, апарати штучної засмаги призводять до хвороб очей і передчасного старіння шкіри, кажуть лікарі.

Солярії - це проблема сучасних людей, зазначає Юрій Андрашко, голова проблемної комісії МОЗ з дерматології та венерології. Наразі, за його словами, в Україні відсутній контроль за експлуатацією апаратів штучної засмаги.

"Всі лампи, які використовуються для опромінення, мають термін їх використання (як правило, це п'ятсот тисяч годин), після чого вони мають бути замінені. А лампи - це основна цінова обладнання. Зрозуміло, що придбавши обладнання, яке неконтрольоване, його експлуатують далеко за межі його допустимості. І пізніше змінюється випромінювання довжини хвилі та фотонавантаження на шкіру", - пояснив Андрашко.

Особливо шкідливо "смажитися" у солярії світлошкірим людям з великою кількістю родимок, говорить голова проблемної комісії МОЗ з дерматології та венерології Юрій Андрашко. І це призводить до передчасного старіння шкіри - у молодих людей віком 20-25 років шкіра виглядає на 50.

"Більше того, відбуваються зміни структурної складової білкової клітин. Ось у чому суть: відбуваються зміни генетичної структури білка і ядерної субстанції, відповідно, це сприймається організмом як чужорідна інформація, і починається спотворення імунної відповіді, переродження клітин у напрямку новоутворення", - додав Андрашко.

Засмага у солярії - це опромінення тіла за допомогою кварцевих ультрафіолетових ламп. У порівнянні з сонячними ваннами, вони дають різкий вплив на шкіру.

"Досить жорстке ультрафіолетове випромінювання може генерувати також в озон, який у невеликих кількостях не шкідливий, а навіть корисний. Окрім того, що досить потужний цей зайвий озон (якщо його багато), генеруються ще й окиси азоту під дією ультрафіолету - це вже взагалі шкідливі гази, які не властиві для людини і дають невеличке отруєння", - пояснив фізик Валерій Биков.

[L]Окрім цього, надмірне захоплення солярієм може призвести до проблем із молочними залозами. Взагалі, будь-яке опромінення, а тим більше штучне, сприяє розвиткові злоякісних пухлин. Тому лікарі радять засмагати у ранкові часи (з 10-00 до 11-00) і вечірні (з 17-00 до 18-00). Мовляв, цього променю цілком досить, щоб забезпечити організм вітаміном-D.

"Горілку продають постійно. Вона також не є корисною, якщо її забагато випити. Так само і з сонцем", - сказав він.

Шоколадний колір шкіри вже зійшов зі сторінок глянцевих видань, відтак втратив свою актуальність, кажуть стилісти. У моді аристократична блідість, в унісон їм стверджують і дерматологи. Якщо людина й хоче отримати золотистий пігмент, краще користуватися автозасмагою, зазначає Юрій Андрашко, голова проблемної комісії МОЗ з дерматології та венерології.

До слова, поки в Україні відвідати солярій може кожен охочий, а чиновники з Міністерства охорони здоров'я лише збирають дані про шкідливість штучної засмаги.

У той самий час в Австрії, Німеччині і Франції вже заборонили користуватися соляріями неповнолітнім. Адже, за даними лікарів, захоплення сонячними апаратами у віці до 35 років на 75 відсотків підвищує ризик захворіти на рак шкіри.

Реклама:

Головне сьогодні