Планета, отруєна пластиком: ціна у мільйони життів

Ці шокуючі факти наводить телемандрівник Саймон Рів з британського телеканалу BBC2. Він стверджує - людство платить смертельну ціну за своє захоплення одноразовим упакуванням.

Телемандрівник був шокований, коли під час зйомок однієї з передач опинився на Гавайях. Здавалося, сама лише віддаленість мала б захистити розташовані у Тихому океані райські острови від проблем навколишнього середовища, які вже відчуває на собі решта планети.

Саймон Рів. Фото Daily Mail

"Я був вражений, коли побачив пляжі, вкриті пластиковим сміттям, намитим з усього світу", - каже Рів.

"Неторканий пісок вкривали старі пластикові зубні щітки, гребінці, черевики, пояси та карнизи", - згадує він.

Пізніше мандрівнику показали пляж, де 70 добровольців щойно прибрали тону сміття. Та варто було їм впоратися з цим, хвилі викинули на берег наступну гору непотребу.

До того ж, пластик з часом не розкладається, а лише розколюється на дрібніші частини, перемішуючись з піщинками.

"Коли я викопав шматок пластику, то збагнув, що піщаний пляж нині перетворюється на пластиковий", - розповідає Рів.

Британська організація Товариство з порятунку морів (Marine Conservation Society), яка опікується збереженням морів, берегів та дикої природи, стверджує, що за період з 1994-го року кількість сміття збільшилася на 77%, тоді як обсяги викинутої пластикової тари зросли на 121%.

Ще кілька десятків років тому прибережне сміття помалу розкладалося під впливом мікроорганізмів. Нині більшу його частину становить пластик. Навіть на пляжі, що на перший погляд видається чистим, у кожному літрі піску можна знайти 5 тисяч пластикових волоконець.

До того ж те сміття, яке потрапляє нам на очі на пляжах, є лише частиною пластикових відходів, якими заповнено океани. Майже весь пластик, що колись було виготовлено - сотні мільйонів тон - і досі перебуває в навколишньому середовищі у тій чи іншій формі. Закопування сміття призводить лише до забруднення ґрунтових вод токсинами.

Непотріб, що припливає до берегів Гавайських островів, що відвідав телемандрівник, надходить з так званої Великої тихоокеанської сміттєвої плями, "пластикового супу", що за площиною дорівнює двом Франціям та збільшується вдвічі протягом кожне десятиріччя.

Це неймовірно, але Велика тихоокеанська пляма є не єдиним у світі гігантським осередком сміття у світовому океані - вчені вважають, що таких плям існує щонайменше п'ять.

Лише за перші десять років ХХІ-го століття фабрики виготовили більше пластикових виробів, аніж за все ХХ. Щороку виготовляється 300 мільйонів тон пластмаси, причому більша її частина йде на вироби одноразового використання.

"Пастки з пластикових уламків щороку душать та вбивають більше мільйона птахів та 100 тисяч морських ссавців. Неначе цього замало, він (пластик) може вбивати й нас", - розповідає телемандрівник.

[L]

Йдеться про токсичні речовини, що забруднюють воду. Концентрація канцерогенів у залишках пластику, забраних біля узбережжя Японії, була в мільйон разів вищою, аніж у воді. В деяких частинах Тихого океану кількість пластику в шість разів перевищує кількість планктону. Риба сприймає дрібні частки пластику за їжу. Рибою, в свою чергу, харчуємось ми.

"Ми маємо зректися основних винуватців: пластикових пакетів, упакувань та одноразових пляшок, це є неприпустимим марнотратством. Це утворює більшу частину пластикового сміття. У Бангладеш відмовилися від пластикових пакетів, замінивши їх природними джутовими сумками. Якщо вони змогли зробити це, ми теж зможемо", - закликає Рів.

В протилежному випадку важко уявити, до яких наслідків призведе ця екологічна катастрофа, що нині цілком ігнорується світовими можновладцями.

Фото В'ячеслава Стоянова
Ситуація в країнах басейну Чорного моря не краща. До зменшення вжитку пластику кожним із нас закликає і В'ячеслав Стоянов, який минулого року об'їхав Чорне та Азовське моря на велосипеді.

За його спостереженнями, ситуація зі сміттям відносно краща лише у Румунії - там смітники можна зустріти через кожні 20-100 метрів. Але в інших країнах все так само сумно і небезпечно, як описує і Саймон Рів.

У Чорному морі дрейфує купа пластикового сміття - і не лише тому, що пляжі перетворилися на звалища. Пляшки у море приносять ріки, які навесні піднімаються і змітають все, що накопичилося протягом року на берегах.

Змінити ситуацію може кожен з нас. Мандрівники закликають не купувати пластикові пакети при кожній покупці в магазині, а приходити зі своїми сумками, а при купівлі напоїв вибирати більшу тару. Розумне самообмеження - наше безпечне завтра.

За матеріалами Daily Mail

Реклама:

Головне сьогодні