Чи є серед тварин геї?

— 18 травня 2010, 15:59

З часів Дарвіна було відомо, що сексуальні імпульси в тварин існують заради того, аби відбувалося розмноження, тож вони обов'язково мають бути гетеросексуальними.

Проте нещодавні дослідження дали науковцям привід вважати, що тварин-гомосексуалістів у природі є значно більше, ніж досі вважалося, пише The Daily Mail.

"Якщо ви спитаєте: "Чи можуть тварини бути геями?" - то відповідь буде короткою - "Так", - заявляє експерт з гомосексуальності тварин з Університету Осло (Норвегія) Пітер Бокмен.

"Однак, "гей" - це людське слово, тож ми воліємо використовувати відносно тварин слово "гомосексуальний", - додає науковець.

Спостерігаючи за колонією альбатросів, науковці з Університету Гавайїв виявили, що третина пар складається з самиць. Спарувавшись із самцем, самичка облаштовує гніздо зі своєю "дружиною" та разом з нею висиджує яйця. Пташки можуть жити до 70 років, та протягом усього життя, зазвичай, лишаються вірними одна одній.

Згідно з результатами досліджень, п'ята частина королівських пінгвінів - геї, а чорні лебеді чоловічої статі нерідко разом плекають дитинчат - ймовірно, аби забезпечити їм кращий захист.

Мухи-гноївки чоловічої статі, схоже, навмисне спарюються з суперниками, аби ті, виснажені, не змогли зазіхати на самиць.

Поведінку, що наводить на думку про "нетрадиційну сексуальну орієнтацію", вчені спостерігали більш ніж у 450 видів тварин - у жирафів, метеликів, коал, дельфінів, фламінго, восьминогів, овець.

"Сексуальність - це не лише про те, як робити дітей, також йдеться про утворення групи. Для деяких тварин гомосексуальність - це нормальний принцип для групування", - зазначає доктор Бокмен.

Звісно, далеко не всі вчені визнають існування гомосексуальності серед братів наших менших. Дехто дотримується думки, що тварини "запрограмовані" природою на гетеросексуальність заради того, аби вижити.

"Гомосексуальності у тварин не існує", - заперечує професор біоетики з Університету Наварри (Іспанія) Антоніо Пардо.

"Однак, взаємодія з іншими інстинктами, такими як домінування, може призводити до поведінки, що скидається на гомосексуальну", - визнає вчений.

Реклама:

Головне сьогодні