Чищення зубів може вберегти серце

— 31 травня 2010, 10:25

У Шотландії протягом восьми років проводилося дослідження за участю більше 11 тисяч дорослих чоловіків і жінок, в ході якого підтвердилися висловлювані раніше припущення про зв'язок захворювань ясен і серця.

Фахівці намагалися зрозуміти, чи дійсно поганий стан рота безпосередньо викликає серцеві проблеми, чи це лише питання несуттєвого збільшення такої небезпеки.

На їхню думку, оральна гігієна - це в будь-якому випадку лише один з факторів, що впливають на стан серцево-судинної системи, пише ВВС.

Ученим давно відомо, що запалення, у тому числі в порожнині рота, відіграють важливу роль у процесі забивання артерій, що, у свою чергу, може призводити до інфарктів. Проте зараз їм вперше вдалося пролити світло на те, чи впливає частота чищення зубів на небезпеку виникнення серцевих захворювань.

Висновки, про які пише British Medical Journal, були отримані в ході обробки даних про спосіб життя добровольців, а саме про те, чи курять вони, чи займаються фіззарядкою і наскільки регулярно чистять зуби. Учасників дослідження запитували також, наскільки часто вони відвідують дантиста.

Потім медики збирали інформацію про клінічну історії респондентів і про те, наскільки поширені в їх сім'ях серцеві захворювання; вимірювали їм тиск і проводили аналіз крові.

У цілому 60% опитаних заявили, що відвідують зубних лікарів раз на півроку, а 70% - що чистять зуби двічі на день.

Протягом тих восьми років, у які проводилося дослідження, у його учасників було зафіксовано 555 "кардіологічних випадків" (таких як інфаркт), 170 з яких виявилися летальними.

Беручи до уваги всі чинники, здатні впливати на роботу серця, - такі як приналежність до того чи іншого соціального класу, ожиріння, куріння і сімейне медичну історію, - фахівці прийшли до висновку: ті, хто чистить зуби менше, ніж два рази на день, на 70% збільшували ймовірність розвитку у них серцевих захворювань.

Крім того, у пацієнтів з поганою гігієною рота в крові виявлялися жири, а це - свідчення запальних процесів.

Професор Річард Ватт з Університетського коледжу Лондона, який керував дослідженням, говорить, що висновки не є остаточними, потрібно проводити подальшу роботу з виявлення зв'язків між звичками людей, що стосуються оральної гігієни, і серцево-судинними захворюваннями; з тим, щоб зрозуміти, чи є цей зв'язок "насправді причиною або лише ознакою наявності ризику".

"Якщо ви не чистите зуби, ваш рот заражається бактеріями, що викликають запалення. Однак питання ускладнюється тим, що погана гігієна рота часто зв'язується з іншими відомими чинниками ризику в кардіологічному сенсі, такими як куріння або погане харчування", - зауважила Джуді О'Салліван, старша сестра кардіологічна Британського серцевого фонду.

"Особиста гігієна - це базовий елемент здорового способу життя. І якщо ви хочете допомогти своєму серцю, вам слід дотримуватися збалансованої дієти, уникати паління і регулярно займатися фізичними вправами", - додала вона.

А професор Деміен Уолмслі, науковий радник Британської асоціації дантистів, зазначає: поки не ясно, що в ланцюжку "оральна гігієна - серцеві захворювання" є причиною, а що - наслідком.

"Як би там не було, безумовно можна сказати, що якщо люди чистять зуби двічі на день пастою, яка містить фтористі з'єднання, якщо вони регулярно відвідують дантистів і не зловживають цукром, то це гарний заділ на шляху до хорошого станом зубів і ясен", - зазначив він.

Реклама:

Головне сьогодні