"Євробачення-2010": тріумф Німеччини і програш Великобританії. Відео

У суботу в ночі в норвезькій столиці Осло стало відоме ім'я переможця 55-го ювілейного пісенного конкурсу "Євробачення-2010". Кращою артисткою за підсумком голосування стала представниця Німеччини - онучка колишнього німецького дипломата, екс-посла Німеччини у Росії Андреаса Майєра-Ландрута Лєна з піснею "Satellite".

До цього Німеччина перемагала на "Євробаченні" єдиний раз, і це було задовго до народження 19-річної Лєни - в 1982-му році перемогла західнонімецька артистка Ніколь.

"You know, it's...it's some kind of... crazy! Ihr seid verrückt!" ("Це просто щось божевільне! Ви божевільні!"), - то англійською, то німецькою ділилася враженнями Лєна на сцені в Осло.

Німецька газета Bild у неділю вранці вийшла із заголовком: "Європа любить тебе!". Журналісти видання радіють так само, як під час перемог на чемпіонатах світу з футболу: "Ми - пісенні чемпіони! Лєна - це ми!".

Навіть, здавалося б, зовні спокійний канцлер Німеччини Анґела Меркель не втрималася, аби не сказати кілка теплих слів на адресу Лєни Майєр-Ландрути.

"Мене вразила природня манера школярки з Ганновера. Вона є чудовим прикладом для молоді Німеччини", - заявила Меркель в інтерв'ю Bild.

Німецькі критики оцінили виступ своєї артистки, як справді "дуже чистий, чарівний, яскравий та магічний", що залишив у тіні всі інші номери. Навіть побоювання, що Лєна не встоїть проти "східноєвропейської солідарності", виявилися безпідставною: фаворити Азербайджан, Вірменія, Грузія та Україна повідбирали одне в одного бали і, таким чином, усі опинилися в середині таблиці, зазначає видання Spiegelonline.

"Мила Лєна", як тепер називають 19-річну переможницю "Євробачення", здобула популярність у себе на батьківщині під час одного з телевізійних талант-шоу в кінці минулого року. Тож до того, як поїхати в Осло дівчина вже була відома у Німеччині.

На іншому кінці таблиці результатів опинився ще один конкурсант 19-річного віку: представник Великобританії Джош Дубові (Josh Dubovie) з піснею "That sound good to me" ("Це звучить добре для мене") отримав у підсумку лише 10 балів.

"Пісня називається "That sound good to me". На жаль, для Британії, цей звук не здався гарним більше нікому", - пише британське видання The Daily Mail.

Таким чином країна, яка дала світові The Beatles вже втретє за останні вісім років опиняється у кінці таблиці підсумків голосування пісенного конкурсу "Євробачення".

Джош був обраний представником на конкурс під час національного відбору. Пісню на конкурс для хлопця написали Піт Вотерман і Майк Сток.

На думку критиків, пісня Джоша "That sound good to me" є "звуковим злодіянням". А сірий костюм у якості сценічного одягу - очевидною спробою дистанціюватися від більш яскравих конкурентів конкуру.

Не оцінили критики, а судячи з оцінок і глядачі, п'ятьох напівроздягнутих дівчат, які танцювали навколо британця.

Однак на думку представника BBC Radio 2 Кена Брюса, "Джош приголомшливий хлопець і великий виконавець".

"Проблема в тому, що в цій країні ми не серйозно ставимося до конкурентів", - зазначив він.

Та сам Джош, незважаючи на низькі оцінки, не втратив оптимізму та поділився своїми враженнями від виступу на "Євробаченні-2010".

"Це була одна з кращих подій у моєму житті. Це було великою честю представляти Великобританію. Я буду продовжувати співати, і я як і раніше посміхатимуся", - запевнив 19-річний британець.

До слова, Великобританія не перемагала на "Євробаченні" з 1997-го року.

Для українців перемога німкені Лєни може здатися несподіваною. Адже у отриманих дівчиною загальних 246 балів лише 5 "українських". А такі країни як Білорусія, Вірменія, Грузія, Молдова та Ізраїль не дали німецькій старшокласниці-тріумфаторці взагалі жодного очка.

До речі, і голоси Німеччини були не на користь номеру української учасниці Альоші. Нуль балів Україна отримала також від Ірландії, Албанії, Хорватії, Боснії і Герцеговини, Фінляндії, Словенії, Естонії, Португалії, Греції, Ісландії, Данії, Іспанії, Словаччини, Мальти, Норвегії, Швейцарії, Бельгії, Македонії, Швеції.

Тим не менше, Альоша з піснею "Sweet People" посіла 10-те місце, покращивши минулорічний результат Світлани Лободи. Остання минулого року змогла досягти лише 12-го місця. Загалом же, у фіналі цьогорічного "Євробачення" виступили 25 артистів.

Не обійшлося на конкурсі й без інциденту. Під час виступу іспанського учасника одному з глядачів вдалося проникнути на сцену і на кілька секунд перешкодити виконанню пісні. За рішенням організаторів, іспанцеві було дозволено виступити ще раз - у самому кінці конкурсу.

У цьому році деякі країни через економічну кризу змушені були відмовитися від участі в конкурсі.

Окрім цього, організатори "Євробачення" цього року змінили систему голосування у відповідь на звинувачення в тому, що глядачі голосують за ті країни, до яких вони мають культурні або політичні симпатії, а на художні достоїнства представлених виступів не звертають уваги.

Тож, на додаток до голосування глядачів, було створено журі з фахівців. Результати голосування журі та глядачів враховувалися в співвідношенні 50 на 50.

За матеріалами Deutsche Welle, ВВС, The Daily Mail, The Financial Times, The Independent

Реклама:

Головне сьогодні