Зачаклуй мене ніжно

В Україні всього 145 цілителів, у яких є діючий дозвіл МОЗ на ведення медичної практики у галузі народної та нетрадиційної медицини.

Шаманів (як їх називають у Комітеті з питань народної і нетрадиційної медицини), які обіцяють вилікувати все, разом із "зціленням" бізнесу та поверненням втраченої любові, значно більше. Елементарний пошук в інтернеті видасть сотні рекламних оголошень таких послуг.

[VR] Народна медицина - це сума всіх знань і практичних методів, що застосовуються для діагностики, профілактики і ліквідації порушень фізичної і психічної рівноваги, які спираються винятково на практичний досвід та спостереження, що передаються з покоління в покоління як в усній, так і в письмовій формі.

Нетрадиційна медицина - це знання та практичні методи народної медицини, які мають певного автора

З наказу МОЗ N 195 від 10.08.2000 року

[/VR]Для того, щоб знати стать дитини, виявляється, зовсім не обов'язково йти на УЗД. Достатньо надіслати фото і дату свого народження, і "консультант" по телефону чи електронній пошті за 100 гривень розповість, хлопчик чи дівчинка з'явиться у жінки. Такий знавець може й сказати, як пройдуть пологи та коли саме.

Аналіз одного питання на картах Таро коштуватиме від 50 до 195 гривень. За 280 гивень "експерти" пошукають протягом "45 хвилин несвідомі причини негараздів в життєвих сферах: стосунки, фінанси, родичі, нерухомість, здоров'я, сім'я, діти, кар'єра, бізнес, друзі, вороги тощо".

Скорегувати долю можна за 2800 гривень, а кармічний аналіз обійдеться у 1600 гривень, захист від негативного впливу коштуватиме 800 гривень. Та торгуватись немає сенсу. В одному з рекламних оголошень провидиця строго відмічає: "Подивіться хоч разок, скажіть словечко - (такий варіант) не проходить".

Чимало реклами всезнаючих шаманів і в друкованій пресі. Так, в оголошенні однієї з безкоштовних газет "потомственна цілителька та провидиця, яка народилась в знатній родині, в котрій не одне століття зберігають старовинні канони потомственної хіромантії та цілительства" Надія обіцяє тим, хто прийде до неї на прийом, точно передбачити майбутнє та минуле, зразу розказати, з якою проблемою до неї прийшли.

Про конкуренцію на ринку таких послуг (окрім кількості оголошень) свідчить і їхній креативний зміст. Для прикладу, маг Емір пропонує скористатись властивостями каменю у вигляді серця, "з активованими потоками енергії, який зв'язує людей на довгі роки, помагає знайти людину, з якою буде добре" за 600 гривень.

Найбільша кількість таких рекламних оголошень обіцяють повернути любов, прив'язати коханого, сприяти сексуальній привабливості замовника. "Діагностика стосунків" коштує в середньому 800 гривень.

Наприклад, одне таке оголошення "спадкової провидиці та спасительки" Тамари, "досвід роботи якої перевищує 20-річний рубіж", обіцяє "обряди на жіночу привабливість та зниження ваги, повне перекриття статевої чакри (не стоїть на інших жінок), обряд, який не має аналогів по нейтралізації суперників - Ваша кохана людина зможе бути тільки з Вами без зрад і назавжди".

Ліцензовані цілителі

У знахаря Юрія є дозвіл МОЗ, що підтверджує його цілительські здібності (щоправда, термін його дії закінчився у 2009 році). Чоловік приймає клієнтів у одній з київських квартир, де власним біополем лікує, знімає порчу, вінок безшлюбності, сприяє веденню бізнесу.

"Я прикладаю руки до людини, і якщо у неї є якісь проблеми, то вона сама відчуває. У здорової людини біополе радіусом 3-4 метри, якщо більше 4 метрів, то вона вже може допомагати іншим. Коли ж людина хворіє, то у неї біополе зменшується", - розповідає знахар, хоч додає, що "раціональним шляхом визначити це неможливо".

У людини з "вінцем безшлюбності" зменшується біополе в області другої та четвертої чакри, які пов'язані відповідно із сексуальністю та духовною стороною любові, пояснює Юрій.

"Не наведеш порчу на людину, в якої справді дуже сильна віра, бо у неї велике біополе. Саме тому у "бабок", що живуть у селах, дуже багато живності. Коли вона "псує", то заговорює кролика чи курча, щоб негатив, якщо "жертва" сильніша за відьму, повернувся до цієї тваринки, яка протягом декількох днів буде під пильним наглядом ворожки", - розповідає "Українській правді. Життя" Юрій.

"Проте чаклун, що не в змозі впоратись із замовленням, може звернутись до свого більш сильнішого колеги за допомогою чи об'єднатись з ним", - ділиться тонкощами знахар.

Бізнес-магія

Особливо популярним сьогодні є усунення конкурента через наведення порчі на смерть (можливо навіть по телефону), кажуть експерти.

Коли після телефонного дзвінка ніхто не відповідає - це не обов'язково означає, що хтось так жартує. Можливо, мовчить могила з таким же іменем, як і в жертви - (спосіб наведення порчі на смерть), застерігають маги.

Використовуються й інші методи.

"В офісі у 150 квадратів ми виявили 10 місць, де була розлита "мертва вода" (вода, якою омивали покійника). У цих місцях псувались швидко квіти, у співробітників, робочі місця яких були неподалік від "нечистих місць", погіршувалось самопочуття", - розповів знахар Юрій.

Щоб дізнатись, яким чином можна допомогти бізнесу, та скільки це коштуватиме, "Українська правда. Життя" зателефонувала до одного рекламованого мага:

Я хочу збільшити обороти бізнесу та привернути клієнтів. Це роздрібна торгівля. Скільки це буде коштувати?

Варіантів є багато. Можна зарядити спеціальну воду і нею окропити товар, нанести пентаклі в офісі, розкласти спеціальні знаки, або ж взяти логотип... У вас є він?

Ні, це ж маленька "точка"!

Тоді берете якийсь предмет, що у вас асоціюється із вашою справою, особисто у вас. Наприклад, чек із вашої каси. Або будь-що, що викликає асоціацію з вашою справою - це буде вольт - так називається у чаклунстві річ, що має симпатичний зв'язок, через це я зможу впливати на ваш бізнес, коли я буду виконувати обряди, викликати духовних істот, що відповідають за матеріальний достаток.

Скажіть, будь ласка, скільки це буде коштувати?

Давайте будемо виходити реально, що ви можете заплатити. Можете не соромитись, називайте суму. Люди абсолютно різні. Один може платити стільки, інший - у сто раз більше.

Принаймні від скількох починати: 10 гривень, 100, 100$. Це ж різні суми, і не знаю чи можу собі таке дозволити.

У вас що?.. Це торгове місце? Чи декілька торгових місць?

Одне.

Тоді виходимо з того, що мені прийдеться працювати тільки з одним місцем, тобто нанесення пентакль, обряд.... пентакль можна нанести чим завгодно, можна маркером, десь там внизу... Ну, називайте самі, не соромтесь, якщо що, я вас підкорегую.

100 гривень?

Цього мені навіть на інгредієнти не вистачить.

100$?

Десь так. Хто більше, хто менше. Якщо це у вас звичайна торгівля, то що мені з вас питати більшого? Тобто цих грошей вистачить на інгредієнти, там трави.

Добре, тоді дякую, я ще пошукаю в інтернеті.

Я можу не виїжджати на місце. Ви самі нанесете знаки, я не буду витрачати свій час на їзду, тільки на обряди - то це коштуватиме половину - десь 400 гривень.

Ось так за 400 гривень можна не турбуватись про свій бізнес.

Для того, щоб постійно перебувати під захистом вищих чи нижчих сил можна придбати й талісмани. У деяких рекламах вказують гарантійний строк - протягом двох тижнів можна повернути, якщо не діє, а вартість такого талісману 200 гривень.

Дещо дешевше обійдеться "енергетичний оберіг" - лялька-мотанка (100 гривень), та боже око (75 гривень).

"Принцип дії такий: Я роблю оберіг, вкладаю туди енергетичний посил, той, що вам потрібний. І виходить, що ця лялька чи око створює таке енергетичне поле, яке сприяє реалізації вашої задумки", - пояснює майстриня Олена.

Українці на таку рекламу надприродних здібностей клюють і стають жертвами шахраїв. У Міністерстві внутрішніх справ констатують: ошукані пишуть скарги правоохоронцям з проханням покарати ворожок, які обіцяли вирішити усі життєві негаразди своїх клієнтів. Втім, подібних скарг не так багато, як прохань розібратись з торговцями різноманітних БАДів.

"Недавно у мене була на прийомі жінка, яка пересилала ворожці гроші в Донецьк. Спочатку 1200 гривень, потім ще, і так 16500 гривень. Для чого? Щоб ворожка над цими грошима помолилася, і син жінки одужав. Син помер, а ворожка відключила телефон", - розповів нам головний фахівець департаменту карного розшуку МВС Микола Рощин.

Після початку перевірки правоохоронцями, ворожка повернула ошуканій українці 2 тисячі гривень, над якими безрезультатно молилась, але ще 14 тисяч так і залишились у кишенях шахрайки. Вона, до речі, так і не була покарана. Як пояснює Рощин, слідчий у Донецьку переправив розгляд справи по місцю проживання ворожки.

"І на цьому все закінчилось", - підсумовує правоохоронець сумні реалії дії законодавчих лакун і бюрократичної тяганини, які дають можливість шахраям уникнути покарання.

Полювання на відьом

"Спілкування із духовними істотами" невдовзі може бути поза законом. 13 квітня був зареєстрований законопроект № 6299 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо заборони діяльності екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів та послуг з передрікання майбутнього (долі)".

Михайло Нечай - останній мольфар у Карпатах. Фото ZIK

Один зі співавторів законопроекту нардеп Павло Унгурян так аргументує необхідність закону: "Головна проблема у цій сфері - відсутність законодавства на цю тему. Абсолютна неврегульованість питань, які пов'язані з метафізичними намаганнями лікувати або помагати людям шляхом віщування долі, майбутнього. Завдяки цьому поруч із тими, хто науково доведено може дійсно допомагати людям, разом в цьому ж котлі існують ті, хто фактично наносить людям шкоду".

"Чому сьогодні можуть бути абсолютно неконтрольовані телевізійні ефіри, де псевдолікарі, нібито ті, хто можуть допомогти, намагаються щось там ворожити, щось лікувати. Хто перевіряв, чи це безпечно? Хто може сказати, що це етично, хто контролює, що роблять з цією інформацією особи, які отримують довіру громадян?", - зауважує Унгурян.

За словами нардепа, до нього звернулися представники громадських організацій, які представили 60 тисяч підписів постраждалих від дій українських шаманів, хоча таких ошуканих насправді може бути значно більше.

"Постраждалі стикаються з двома формами шкоди. Перша, найпоширеніша - фінансова шкода, просто звичайне шахрайство, коли в людей виманюють кошти. А друге, найгірший варіант - шкода психічному і фізичному здоров'ю людей, коли якимось окультними, магічними, під знаком "мінус" обрядами чи ритуалами намагаються щось зробити", - пояснює "Українській правді. Життя" депутат.

Унгурян запевняє, що добряче вивчив закордонний досвід, і в європейських країнах, як правило, немає таких робіт, які наявні у вітчизняному класифікаторі професій.

"Бельгія, Франція - не мають такої професії, як астролог, не кажучи вже про ворожок, колдунів, віщунів, і т. д.", - каже народний обранець і додає, що наразі законопроект активно обговорюється з громадськими організаціями і не виключено, що у нього будуть внесені зміни.

"Ми керуємось логікою, що має бути законодавче регулювання, яке дасть поштовх до врегулювання питань на виконавчому рівні. Будуть складені класифікаційні вимоги до тих професій, які мають наукове підґрунтя, будуть створенні етичні кодекси, як для лікарів, будуть створені структури, що регулюватимуть цю діяльність", - підсумовує Унгурян.

Враховуючи те, що співавторами є представники всіх парламентських фракцій, автори законопроекту сподіваються на підтримку народних обранців. Проте депутат відмічає, що запропонована версія не є остаточною і громадські обговорення планують проводити при підготовці до першого, другого читання.

Дозвіл зцілювати

Майбутній можливий закон не стосуватиметься цілителів, у яких є "Спеціальний дозвіл на медичну діяльність у галузі народної і нетрадиційної медицини" Міністерства охорони здоров'я.

"Наші цілителі не ворожать, не займаються передріканням майбутнього, а тільки медичною практикою", - зазначає головний спеціаліст Комітету з питань народної і нетрадиційної медицини МОЗ України Тамара Герцюк.

"Цей закон, вибачте, це дурня. Його обійти можна запросто. Наприклад, назвати діяльність "консультативні послуги щодо надання корисних порад з психологічної поведінки". І вже ніхто не прищучить. Я думаю, що це виплеск емоцій та заробляння балів", - оцінює законопроект Унгуряна Тамара Іванівна.

Щоб отримати "Спеціальний дозвіл" на зцілення від Мінздоров'я, претенденту потрібно продемонструвати знання з курсу "Основи медичних знань", вартість якого 1000 гривень і тривалістю три тижні.

Необхідно знати й метод лікування. Посидіти за партами для оволодіння курсом доведеться місяць-півтора, залежно від методу. Найпопулярнішим є біоенергоінформотерапія, яка коштує 2600 гривень.

Другий етап перевірки на вміння нетрадиційно лікувати полягає у практичному застосуванні своїх вмінь. Знахарям необхідно показати цілительські здібності перед комісією лікарів у Київському медичному університеті Української асоціації народної медицини або в Інституті неврології, психіатрії та наркології АМН України у Харкові.

Позитивний вплив на 8 з 10 хворих означає, що дозвіл вже забезпечено, щоправда тільки на три роки.

Демонструють народники свої вміння під наглядом лікаря не тільки при проходженні експертизи, але протягом усього терміну дії дозволу. Тому цілитель, який прийматиме пацієнтів не в установі, що має ліцензію на провадження медичної практики, вже "шаманить".

Спеціальність лікаря, який контролюватиме роботу народника та вестиме медичну документацію, залежить від хвороб, які може лікувати знахар, вони ж зазначаються і в дозволі. Як приклад, бронхо-легеневі, серцево-судинні захворювання контролюватимуть терапевти. Цілителі, що використовують метод мануальної терапії, знаходяться під наглядом ортопедів-травматологів, невропатологів.

Цілителів, чиї рекламні оголошення обіцяють вилікувати від раку, інфекційних хвороб, ускладненнях при вагітності, наркоманів, що потребують невідкладної госпіталізації, варто уникати. Згідно з чинним законодавством, знахарям заборонено братись за лікування таких хворих.

"Методи народної медицини - це супровід на етапах реабілітації, профілактики, зменшення побічної дії", - пояснює директор ДП "Комітет з питань НіНМ" Тетяна Гарник.

"Цілитель не повинен повністю виліковувати", - додає її колега з комітету Тамара Герцюк.

[VR]Довіряють особам, що практикують народну медицину, в США - 60-70% населення, в Африці - 90%, у Європі 40-50%, в Україні - 60-70% (дані ВООЗ)[/VR]Заборонені також лікувальні сеанси, які передбачають масову аудиторію з використанням гіпнозу, психічного чи біоенергетичного впливу.

Після закінчення терміну дії дозволу цілитель, який прагне продовжити діяльність, повинен пройти курси підвищення кваліфікації, або, за словами Герцюк, взяти участь принаймні один раз у науковому симпозіумі, конференції, нараді. Вартість же таких заходів від 300 до 1500 гривень.

За даними Комітету з питань НіНМ, у 2009 році 42% всіх цілителів проходили атестацію та експертизу вперше, вдруге - 16%, втретє - 20%, вчетверте - 16%, вп'яте - 5%.

Враховуватимуть на засіданні Комісії з видачі спеціальних дозволів з НіНМ при повторній атестації і результати роботи за попередні три роки, що прописуються у звітах.

Завдяки цим підсумкам роботи цілителів, що двічі на рік здають позаштатним спеціалістам з народної і нетрадиційної медицини, які є в усіх областях України, Тамара Герцюк робить такі висновки про роботу цілителів: "Виліковується - 30% пацієнтів та до 1% відмічають негативний вплив цілителів. Решта - на покращення, що підтверджується не тільки самопочуттям пацієнта, але й аналізами".

"Сам дурень, що попався"

Саме страх людини "втратити лице в очах інших" перешкоджає постраждалим від дій шаманів скаржитись в усілякі установи, зазначає віце-президент Всеукраїнської Ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк. До його організації за минулий рік звернулись тільки 10 постраждалих від маніпуляцій цілителів, при загальній кількості звернень у 1000 скарг на рік.

[VR]Столиця виділяється кількістю цілителів на фоні інших регіонів України: в Києві їх 34.

Дещо менше у Харкіській області - 16 народників, кожен з яких приймає 500-600 пацієнтів щорічно. Ще менше в Одеській області - 14. Найменше у Черкаській області - 1, декілька у Вінницькій, Кіровоградській, Миколаївській, Херсонській - 4, Чернівецькій - 3.

Є регіони де офіційна медицина міцно закріпила за собою першість: у Севастополі люди не дуже зацікавлені роботою цілителів.

"Їх є декілька, проте вони не круто працюють, як у інших містах, захопивши під себе всіх і хворих, і здорових. Тому у нас не дуже багато цілителів. І, відповідно, клієнтура у них невелика. І в рекламі вони не особливо звучать", - розповідає позаштатний спеціаліст з народної та нетрадиційної медицини міста Севастополь Ганна Немцова.

Севастопольські цілителі надають перевагу "гастролям".

"Вони в регіоні навіть не працюють. Кажуть, що Севастополь - нецікаве місто для роботи цілителів. Хоча ще десь десять років тому було по-іншому. Тепер виїжджають в інші міста, деколи і в Київ", - додає Немцова.

[/VR]Інша причина відсутності скарг у тому, що "люди звертаються до цілителів, коли вже пройшли і Крим, і Рим офіційної медицини; і цілителі - це їхня остання надія. Тому ніхто не скаржиться, якщо нічого не вийшло".

Погоджується зі словами Сердюка і позаштатний спеціаліст з народної та нетрадиційної медицини в Харківській області Борис Михайлов.

"Скарги надходять вкрай рідко. За минулий рік не було жодної. До сфери парамедичної діяльності звертаються або безнадійно хворі, особливо на онкологічні захворювання, які хапаються за кожну соломинку, або люди із межовими психічними розладами, які ходять по всіх лікарях по черзі та, розчарувавшись, що офіційна медицина не знаходить у них ніяких хвороб, йдуть до цілителів, і там знаходять розуміння, лікування вроків, відкривання чакр, зняття пробоїв у інформаційній оболонці тощо", - каже Михайлов.

Герцюк з Комітету з питань народної і нетрадиційної медицини не заперечує можливості шахрайства з-поміж народників з дозволом, які підтвердили цілительські здібності.

"Коли вони до мене приходять, то мовчать як рибки, і не говорять, що вони знімають привороти, бо я би почала з них знімати порчу. Це вони трохи шаманять, підробляючи гроші", - акцентує Тамара Герцюк.

Церква підтримує ініціативу регулювати промисел ворожок, екстрасенсів, астрологів, хіромантів тощо.

"Різного роду державне ліцензування діяльності ворожок, екстрасенсів надає легітимності в очах людини тому, що відбувається. Нібито держава бере на себе частину відповідальності. Начебто діяльність таких людей є правильною, корисною. Адже, коли вони себе рекламують, то вказують номер дозволу чи ліцензії, певного державного документу, який вони мають. Безперечно, не може йти мова, щоб їх заборонити, бо держава не має такої влади їх заборонити, але заборонити їм провадити такий бізнес - цілком в силах держави", - вважає прес-секретар Української православної церкви Київського патріархату владика Євстратій.

Його колега з Української греко-католицької церкви додає, що християнам не варто боятись якихось підступів злих чаклунів.

"Якщо людина живе з Богом, вона має бути спокійна, що ніяка ворожба, ніякі чари, ніяке зле око на неї не мають діяти. Важливо, що психологічно потрібно бути цього свідомим і певним. Багато речей ми можемо створити через власне навіювання, надумані речі, страхи. Людина віруюча має бути щаслива і спокійна, вона не має боятись чарів, чарівників, незалежно від якого джерела вони черпають своє зло", - каже Ігор Яцків і додає, що закон про заборону шаманів був би корисний.

"Щоб воно (чаклунство) не було законне, не було офіційне. Щоб закон не дозволяв вільно це розвивати, вільно практикувати", - додає Яцків.

Фото Анни Кунакової та Аліни Матвійчук

Реклама:

Головне сьогодні