Телебачення погано впливає на розвиток дитини - учені

— 5 травня 2010, 10:57

Обстеживши 1300 дітей, дослідники з університетів Мічигану і Монреаля дійшли висновку, що чим більше часу діти у віці до 3-х років проводять біля телевізора, тим більше негативних наслідків виявляється у них у старшому віці.

Виявилося, що такі діти гірше встигають у школі, а також споживають більше нездорової їжі, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Незважаючи на це, британські експерти вважають, що батьки можуть дозволити дітям переглядати "деяку кількість" телепрограм високої якості.

У процесі дослідження батьків малюків питали, скільки часу їхня дитина проводила біля телевізора у віці 29 і 53 місяців.

Як з'ясувалося, у середньому діти у віці 2-х років проводять біля телевізора дев'ять годин на тиждень, а 4-річні - трохи менше 15 годин.

Однак 11% дворічних дітей і 23% малят у віці 4-х років залишаються біля екранів більше 2-х годин на день, що перевищує припустиму кількість часу, рекомендовану фахівцями.

У віці 10 років тих же дітей продіагностували повторно.

Учителів попросили оцінити академічну успішність, поведінку і стан здоров'я учнів. Тоді ж в учнів виміряли індекс маси тіла.

З'ясувалося, що чим більше дитина дивилася телевізор у віці 2-х років, тим гіршою виявилася її поведінка на уроках і нижче успішність, зокрема, з математики.

Учені також відзначили загальне зниження фізичної активності, одночасно зі збільшенням індексу маси тіла і споживанням газованих напоїв.

"Раннє дитинство - це найважливіший етап для розвитку мозку і формування поведінки, - каже керівник дослідження, доктор Лінда Пагані з університету Мічигану. - Хоча ми очікували, що вплив телевізійного перегляду зникне з розвитком дитини, той факт, що негативні наслідки виявляються після семи з половиною років, лякає".

Результати дослідження опубліковані в медичному журналі Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

Реклама:

Головне сьогодні