У Москві почався 520-добовий "політ на Марс"

— 3 червня 2010, 14:23

У четвер 3-го червня стартував експеримент "Марс-500" - шість добровольців закрилися в макеті космічного корабля на 520 діб, щоб зрозуміти, як воно справжнім астронавтам по дорозі на Марс і назад.

Зв'язок із зовнішнім світом вони будуть підтримувати за допомогою електронної пошти, яка буде приходити до псевдокосмонавтів із 40-хвилинною затримкою, передає ВВС.

Цей імітаційний політ розбитий на три відрізка: 250 діб, щоб "долетіти" до Марса, 30 днів на висадку та огляд визначних пам'яток і 240 діб на дорогу додому.

Всього на добровільне ув'язнення погодилися троє росіян, француз, італієць і китаєць.

"Марсіанський човник" включає в себе експериментальний, житловий та посадковий модулі, а також комору і міні-оранжерею.

Окремо побудовано модуль, який імітує поверхню Марса: туди будуть "висаджуватися" троє учасників експерименту.

За участь у цьому дослідженні добровольці отримають приблизно по три мільйони рублів (близько 96 тисяч доларів).

"Космічним мандрівникам" не доведеться нудьгувати під час тренувального польоту, його програма досить велика: вісім годин на день мешканцям "міжпланетного корабля" відводиться на роботу - на підтримку роботи всіх систем і наукові експерименти.

Час, що залишився теж чітко регламентовано: вісім годин на сон і вісім годин на особисте життя.

За членами команди 24 години на добу буде вестися відеоспостереження, дихати вони будуть тільки переробленим повітрям, а приймати душ - раз на 10 днів.

Не виключено, що "астронавтам" доведеться і неабияк понервувати: організатори експерименту - Європейське космічне агентство і російський Інститут медико-біологічних проблем РАН - планують змоделювати у рамках "Марс-500" нештатні ситуації, які виникнуть на Міжнародній космічній станції в найближчі півтора року.

До слова, інтернет-гігант Google відкрив спеціальний сайт, на якому висвітлюються всі новини експерименту і розміщуються відеозвіти.

У Рос космосі кажуть, що реальний політ на Марс можливий не раніше 2030-2035-го років.

"Сьогоднішні технології не дозволяють поки побудувати марсіанський корабель досить компактним: якщо будувати його зараз, то він буде розміром з Міжнародну космічну станцію", - пояснив начальник пілотованих програм Роскосмоса Олексій Краснов.

Реклама:

Головне сьогодні