Вчені показали рештки Караваджо

— 18 червня 2010, 10:42

Групі дослідників знадобилися роки, щоб встановити, що знайдені кістки належать людині, яка померла приблизно в 1610-му році у віці 38-40 років.

Ці та ряд інших обставин, говорять вчені, дозволяють їм майже з точністю стверджувати, що в їхніх руках виявилися рештки великого майстра - Мікеланджело да Караваджіо, передає ВВС.

Аж до 1956-го року рештки художника покоїлися в загальній могилі, де в Середні століття були поховані ще близько 200 осіб. Тепер вони перенесені в спеціальний склеп.

Караваджо увійшов в історію епохи Відродження як художник, який одним з перших почав працювати в техніці кьяроскуро. Ця техніка є різновидом багатокольорової гравюри з різким контрастом між світлом і тінню, і на певному етапі вважалася революційною в артистичних колах середньовічної Італії.

Обставини смерті художника протягом сторіч були оповиті таємницями та домислами. За однією з версій, наприклад, він був убитий через свої надто вільні погляди на релігію. За іншою - його вбила малярія. Третя версія припускає, що він помер по дорозі в Рим, куди попрямував, щоб здобути прощення церкви за свій занадто фривольний спосіб життя.

Проте зараз дослідники з чотирьох університетів Італії сходяться у версії, що Мікеланджело да Караваджо помер від сонячного удару. У той момент він хворів на сифіліс, і його організм був вкрай ослаблений.

Судячи з досліджень істориків, Караваджо дійсно був великим любителем жінок, баламутом і призвідником бійок, після яких нерідко опинявся у в'язниці.

Останні роки життя він провів на півдні Італії, переховуючись від правосуддя, бо, відповідно до історичних даних, в ході однієї з бійок вбив людину.

Разом з тим найбільшу славу художник набув завдяки своїм роботам на біблійні сюжети, серед яких "Жертвоприношення Ісаака", "Юдіф і Олоферн", "Марія Магдалина" та багато інших.

Реклама:

Головне сьогодні