Науковці встановили закони зграї

— 18 червня 2010, 12:17

Вчені встановили, що зграя птахів являє собою так звану критичну систему і рухається як єдина мережа пов'язаних між собою об'єктів.

Робота дослідників з'явилася в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, а її короткий виклад наведено на порталі PhysOrg.com, пише Лента.ру.

Дослідники спостерігали за шпакам Sturnus vulgaris, що літають над околицями Риму. Вдень ці птахи годуються за містом, а перед заходом сонця повертаються в місто. Перш ніж вибрати місце для ночівлі, шпаки деякий час кружляють над вулицями.

Вчені фотографували зграї птахів зі швидкістю 10 кадрів в секунду. Аналізуючи отримані зображення, фахівці змогли отримати тривимірні моделі зграї в окремі моменти часу і визначити напрямок руху та швидкість птахів у кожен момент.

Вчені з'ясували, що рух кожного з птахів залежить від руху всіх інших. Якщо один шпак змінював напрямок польоту або швидкість, інші птахи негайно робили так само. Дослідники вивчали зграї різного розміру - від 122 до 4268 птахів - і у всіх випадках птиці рухалися за аналогічним законам.

Спосіб руху, який використовують пташині зграї, зустрічається і в неживій природі. Схожі процеси протікають, наприклад, при сході лавини або зростанні кристалів.

Автори роботи вважають, що така тактика переміщення в просторі дозволяє птахам оптимально реагувати на зовнішні подразники. На даний момент фахівцям неясно, як шпакам вдається практично миттєво реагувати на "вихідний" сигнал - зміна руху одного з птахів.

Реклама:

Головне сьогодні