ПДВ на книжки: життя після смерті

У четвер Верховна Рада прийняла у першому читанні проект Податкового кодексу. Втім ще за кілька днів до цього, щойно текст став доступним широкому загалу, він викликав якщо не торнадо, то цілу бурю в вітчизняному книжковому середовищі. Більшість видавців та письменників пророкують українській книзі смерть, а до нових реалій готові пристосовуватись одиниці.

У новому Податковому кодексі нічого не сказано про пільгове оподаткування книговидавців. Тобто якщо раніше українські видавництва були звільнені від ПДВ, то після прийняття нового кодексу цю пільгу скасують - втім не одразу, а з 2015 року. А ще до 2014 року розмір податку буде знижено з 20 до 17%.

Удар по пільговому оподаткуванню українській книзі вже завдавали - у 2004 році, але за півроку зашморг все ж таки зняли. Однак навіть за умов пільгового оподаткування кількість виданих в Україні книг за останній рік скоротилася на 5 мільйонів примірників.

Пропало всьо

Оксана Забужко порівнює реформи українського оподаткування в сфері книгодрукування з політикою Геббельса: "Йде цілковите руйнування всіх базових опор того, що Пушкін називав "самостоянієм" - освіта, культура".

"Окупаційна влада - вона і є окупаційна влада. Я думаю, що пора підняти геббельсівську програму для окупованих слов'янських територій і побачити до чого ці "пацани" тяжіють".

Письменниця вважає, що "пацани" роблять це не свідомо: "Вони самі люди абсолютно неотесані і просто погано собі уявляють роль книжки, освіти, культури. Вони думають, що наука - це коли вони купили диплом; що книжки вони самі напишуть - тобто наймуть для цього когось". (http://www.zaukrainu.org/articles/442 )

Проти введення податку на додану вартість виступає і Андрій Курков, один із комерційно найуспішніших українських письменників.

"Введення ПДВ зачепить усіх. Книжку не купуватимуть, у видавців не буде грошей, а авторам не платитимуть гонорари, за які письменник мав би жити", - пояснив він під час автопробігу у День книги.

Знищення галузі українського книговидавництва пророкує видавець Куркова, директор видавництва "Фоліо" Олександр Красовицький. При цьому він звертає увагу на те, що "у більшості країн Європи на книжки є або знижений ПДВ, або його немає".

Натомість у головного редактора одного з найпотужніших в Україні видавництв - "Клубу сімейного дозвілля" - Світлани Скляр ставлення до пільгового оподаткування неоднозначне.

"З одного боку, звільнення від ПДВ дає нам перевагу над російськими книжками - ми можемо продавати їх дешевше. Але, з іншого боку, через недостатні потужності українських друкарень ми часто друкуємо книжки закордоном, у Словаччині, в Польщі, в Росії - на такі книжки ПДВ поширюється. Тому ця пільга для нас неоднозначна".

Діана Клочко, шеф-редактор видавництва "Грані-Т", бачить у пільгах оподаткування не лише фінансовий бік справи, але й певне символічне значення:

"Коли знищена поліграфічна база, паперова база, система великих гуртових закупівель, система стабільної закупівлі видань у бібліотеки різного рівня - тоді введення ПДВ є просто знущанням. Адже його відсутність - хоч якийсь мінімальний знак уваги до вітчизняного книговидання, бодай символічний знак у бік зменшення соціальної напруги".

Минулого року книговидавнича галузь впала більш, ніж на 30%, стверджує видавець дитячої літератури Іван Малкович.

"Якщо введуть податок, то галузь може дуже болісно на це відреагувати. Я говорив із багатьма відомими видавництвами - вони на це дуже сумно дивляться, говорять навіть про закриття видавництв".

Прикладне ПДВ

Процедуру на практиці описує директор видавництва "Нора-Друк" Елеонора Сімонова: "Наприклад, ціна, за якою книгу відвантажує видавець, становить 18 грн., тобто 15 грн. без ПДВ і 3 грн. ПДВ. В ціні друкарні вже закладено 2 грн. ПДВ, тому наш платіж складає 1 грн. з кожного примірника. Цей платіж відбувається ще до того, як видавець отримав оплату за свої книжки".

Сплата ПДВ за книжки здійснюється після доставки в книгарню, пояснює консультант із питань оподаткування в одній із всеукраїнських бухгалтерських газет.

"ПДВ нараховують за правилом першої події: по факту поставки товару покупцю або по факту отримання грошей за майбутню поставку", - уточнив він.

На відміну від братів Капранових, які попереджають про різке здорожчання вітчизняних книжок, консультант переконаний, що введення ПДВ до цього не призведе: "Говорити про автоматичне подорожчання на 20 чи більше відсотків буде не зовсім коректним. За рахунок перерозподілу ПДВ в обліку вартість книжок виросте у межах 15%".

Діана Клочко називає три умови, необхідні для безболісного оподаткування ПДВ сфери книговидання:

"Це негайна розбудова загальноукраїнської книготоргівельної мережі, негайне збільшення державних закупівель до бібліотек різного рівня, обов'язкова системна промоція української книжки і дитячого читання на державних каналах і в державних паперових медіа".

Олександр Красовицький не робить прогнозів на майбутнє: "Набагато краще, ніж зараз, у 2015 році не буде. Будемо приймати проблеми по мірі їх появи".

Про що забули згадати

Консультант із питань оподаткування в одній із всеукраїнських бухгалтерських газет розповів про ще одну пільгу оподаткування, якою зараз користуються книговидавці:

"До 1 січня 2015 року прибуток видавництв звільняється від оподаткування. Втім, пільга має мету: вивільнені кошти слід спрямовувати на модернізацію та розширення виробництва".

"Коли ж ця пільга припинить існування, видавництва будуть змушені сплачувати державі з прибутку 25% податок. У такому разі видавництвам доведеться шукати інші джерела коштів на свій розвиток, а вартість книжок отримає вагомий імпульс для росту".

Про цю пільгу видавці чомусь мовчать. Директор видавництва "Фоліо" Олександр Красовицький доволі оптимістично дивиться на перспективу сплати податку на прибуток: "Податок на прибуток - це не таке нищівне явище, бо оподатковується тільки прибуток. Якщо він є".

Реклама:

Головне сьогодні