У 2013-му Сонце може спровокувати техногенну катастрофу – NASA

— 22 червня 2010, 10:53

У 2013-му році людство може захлеснути глобальна техногенна катастрофа, яка буде викликана грандіозної магнітною бурею. Такі прогнози роблять фахівці NASA.

"Сонце пробуджується від глибокого сну, і в найближчі кілька років ми очікуємо побачити набагато більш високий рівень сонячної активності", - вважає глава підрозділу NASA з геліофізики Річард Фішер.

Зокрема, очікувана вченими у 2013-му році "ідеальна електромагнітна буря", може призвести до збою комунікаційних і комп'ютерних систем, вивести з ладу мобільний і супутниковий зв'язок, викликати збої в роботі аеропортів і електронних банківських систем".

Мовляв, з неба впадуть сотні літаків, "ляже" інтернет, зійдуть з курсу кораблі, люди по всьому світу не зможуть зв'язатися один з одним, викликати "швидкі", рятувальників, поліцію, пише "Сегодня".

Водночас українські колеги Фішера не бачать приводу для паніки.

"Фішер - фахівець дуже широкого профілю, і тому висловлюється дуже розпливчасто. Дійсно, зараз починається цикл сонячної активності, найбільш активна фаза якого припаде на 2013-2014 роки. Але в цілому віковий цикл активності Сонця йде на спад, тому і більш короткі 11-річні коливання не будуть сильними. Надпотужної спалаху ми не чекаємо - зараз плям менше", - сказав заввідділом сонячної активності астрономічної обсерваторії КНУ імені Шевченка Всеволод Лозицький.

Вчені ж, що лякають катастрофою в 2013-м, жартують, що, в принципі, можна не хвилюватися, адже якщо праві майя, то кінець світу настане на рік раніше.

До слова, людство вже стикалося з плачевними наслідками зростання сонячної активності. У 1859-му році з-за магнітної бурі вийшов з ладу телеграф в США і Європі. У 1921-му році вона ж вивела з ладу транспортну систему Нью-Йорка. "Сонячний шторм" 1989-го року привів до порушення електропостачання у Квебеку, з-за чого 6 мільйонів канадців залишилися без світла і тепла.

Реклама:

Головне сьогодні