Явка на першому зовнішньому тестуванні 2010 року склала 87,3%

— 3 червня 2010, 10:15

Явка по Україні під час першої сесії становила 87,3%. Проігнорували зовнішнє незалежне оцінювання 2-го червня 18 689 осіб, повідомляє громадянська мережа Опора.

Найбільш дисциплінованим регіоном виявилася Львівська область, в якій на пункти тестування прийшли 93,1% з зареєстрованих учасників, а найменш - кияни (83,8%) та мешканці Луганщини (84,2%).

Серйозною проблемою цьогорічного тестування виявилися забудькуватість та системні запізнення абітурієнтів.

Так, на 12,92% пунктів було зафіксовано недопуск учасників. Абітурієнти забували взяти з собою оригінал посвідчення особи (паспорт, або свідоцтво про народження), сертифікат УЦОЯО, що автоматично є підставою для позбавлення їх права участі у ЗНО.

На відміну від минулого року, Міністерство освіти та науки не передбачало централізованого забезпечення учасників ЗНО транспортом за кошти держбюджету. Це пов'язано з тим, що з 2010 року результати тестування з конкретного предмету не зараховують випускникам шкіл, як оцінка державної підсумкової атестації.

Спостерігачами було зафіксовано на 4,87% пунктів тестування спроби отримати допомогу він інших учасників щодо відповідей на конкретні запитання.

На 3,6% пунктах тестування абітурієнти намагалися скористатися допоміжними засобами: шпаргалки, телефони, посібники. Найбільш поширеним це явище було у рекреаційних зонах, коридорах та туалетах. Метикуваті учасники здавали один телефон інструкторові, а з іншим виходили з аудиторії та уточнювали необхідні відповіді. Зафіксовано випадки позбавлення права продовжити написання тесту через відкрите списування.

На 1,69% пунктів було зафіксовано спробу скласти ЗНО за іншого учасника. Треті особи намагалися пройти на пункт тестування без відповідних документів, видаючи себе за абітурієнта.

[L]Були зафіксовані також інциденти та курйози. Так, у Львівській та Рівненській областях зафіксовано використання 2-х приміщень молодших класів для проведення ЗНО. Це створило додаткові незручності для учасників тестування, коліна яких не вміщалися під парти розраховані на дітлахів.

А у місті Рівне помічник інструктора заснув на останній парті, чим здивував як учасників тестування, так і спостерігачів. В Сарменській гімназії під аудиторію було виділено занадто велике за площею приміщення, в результаті, абітурієнти через луну ("ехо") не змогли розібрати змісту виступу інструктора щодо процедур, умов та перебігу тестування.

У Києві занадто довіряють громадським спостерігачам та пропускають на пункти тестування без перевірки посвідчень.

У Херсоні випускник попередніх років через похмільний синдром передумав складати тестування, хоча вже отримав зошит з завданнями.

Реклама:

Головне сьогодні