Винайшли пігулку від поганих спогадів

— 4 червня 2010, 18:25

Вчені винайшли ліки, що здатні прибирати біль поганих спогадів, наповнюючи мозок відчуттям безпеки та впевненості, повідомляє The Daily Mail із посиланням на Science.

Ця технологія одного дня могла б стати в пригоді людям, що страждають від фобій, позбавити солдатів від спогадів про жахи війни або допомогти жертвам нещасних випадків полишити позаду свою психологічну травму.

Під час тестування ліків, яке фінансувалося National Institute of Mental Health, дослідники спершу штучно створили погані спогади в піддослідних мишей. Одночасно із гучним звуком, тваринам давали електричний розряд. Згодом миші навчилися пов'язувати звук із електрошком. Лише зачувши його, вони почали заклякати від страху.

Проте, коли їм ввели речовину, що має назву нейротрофічний фактор мозку (BDNF), вони забули про свій страх.

Дослідники гадають, що ліки не знищують погані спогади, а створюють відчуття безпеки та позитиву, що допомагає легше впоратися із ними. Це відбувається завдяки збільшенню кількості зв'язків між клітинами у тій частині мозку, що відповідає за обробку страхів.

Білок BDNF зазвичай виробляється у мозку. Експерименти показали, що пацюки із недостатньою його кількістю щосили намагалися "переписати" погані спогади. А саме неможливість переписати страхи вважають відповідальною за виникнення посттравматичного стресу, як і інших психологічних проблем.

Розробка ліків, які підсилюватимуть ефекти BDNF, відкриє можливості медикаментозного лікування посттравматичного стресу та інших страхів. Препарат, що підвищує рівень BDNF у мозку, також міг би допомогти людям, що страждають від якоїсь залежності.

Торік голландські вчені дійшли висновку, що допомагати пацієнтам позбуватися поганих спогадів також можуть бета-блокатори, що їх застосовуються для лікування хвороб серця.

Також науковці зазначають, що на формування поганих спогадів значною мірою впливає те, як людина реагує під час травмуючої ситуації.

Ті, хто не піддався паніці під час критичної ситуації, згодом пам'ятатимуть менше подробиць травмуючої події. Вчені пояснюють це тим, що контроль своїх емоцій "перевантажує" мозок та заважає утворенню поганих спогадів.

Подальші дослідження пігулок від поганих спогадів будуть проводитися в Університеті Уперто Рік.

Реклама:

Головне сьогодні