Вчені знайшли рештки доісторичного "Мобі Діка", що їв китів

— 2 липня 2010, 11:00

На відміну від своїх сучасних родичів, 13-метровий доісторичний "Левіафан" був хижаком. Вчені припускають, що харчувався він іншими китами, оскільки мав зуби по 35,5 сантиметрів, повідомляє The Daily Mail.

Доктор Олівер Ламберт з Музею природничої історії у Парижі стверджує, що, маючи такі зуби, "морський монстр" був здатен впоратися із майже восьмиметровою здобиччю.

Цей кашалот міг міцно утримувати велику здобич щелепами, спричиняючи глибокі поранення та вириваючи чималі шматки з тіла жертви, подібно до того, як полює сучасна косатка.

Однак у первісного монстра, вочевидь, був не менш жахливий конкурент.

"Цікаво зазначити, що в той самий час у тих самих водах був інший монстр, який був гігантською акулою близько 15 метрів у довжину. Можливо, вони билися одне з одним", - розповідає науковець.

Про існування первісного кита-вбивці вже давно свідчили знайдені скам'янілі зуби, проте справжні розміри істоти та спосіб харчування досі лишався загадкою для вчених, каже палеонтолог з Каліфорнійського університету Ентоні Фріскіа.

"Той факт, що вони знайшли цілу щелепу - добре, майже весь череп - безпрецедентно", - каже він.

Морського монстра невдовзі реконструюють та покажуть публіці у Музеї природничої історії у Роттердамі. Сама ж унікальна скам'янілість залишиться у Перу.

Сучасні кашалоти харчуються переважно кальмарами. Вони мають найбільший серед тварин мозок, його вага досягає 9 кілограмів.

Кашалоти нині вважаються видом, що вимирає. Усього в світі їх налічують близько 200 тисяч.

Завдяки обмеженню полювання на китів у минулі кілька десятиріч, їхня популяція потроху почала збільшуватись.

Реклама:

Головне сьогодні