У Чорному морі планують розвідати два кораблі, де жертв більше ніж на "Титаніку"

— 13 липня 2010, 11:25

Цю інформацію на конференції в Дрездені вперше оприлюднили представники Інституту археології НАН України в "Енциклопедії морських катастроф", повідомляє "Німецька хвиля".

Працівники департаменту підводної спадщини Інституту археології Національної академії наук України за 5 років досліджень встановили, що у період з 1941 по 1945 роки в Чорному морі затонули 441 військовий та цивільний корабель Німеччини.

Найбільш значні людські втрати були на суднах "Тея" та "Тотіла". За словами голови департаменту підводної спадщини Сергія Воронова, кораблі затонули у травні 1944-го.

"На кожному судні було у декілька разів більше людей, ніж на сумнозвісному "Титаніку". На "Тотілі", за приблизними даними, знаходилося 2900 солдат Вермахту, яких евакуювали з оточеного Севастополя. На "Теї" загинуло 4600 солдат Вермахту, яких також евакуювали з Криму", - розповів він.

За словами Воронова, інформація про ці судна підтверджується документами з військових архівів СРСР.

Тоді, у травні 1944-го, "Тею" та "Тотілу" атакували від 40 до 80 радянських бомбардувальників. Практично нікому не вдалося врятуватися. "Тея" затонула на глибині два кілометри у центральному районі Чорного моря.

Щодо "Тотіли", її знайшли нещодавно на глибині 96 метрів, каже Воронов: "У "Тотілу" потрапили 8 авіабомб. Судно сильно пошкоджено, тобто я вважаю, що обидва судна вже не цілісні об'єкти. Але те, що всередині залишилися рештки людей, а також документація, у тому числі штабна, яка б дозволила ідентифікувати особовий склад загиблого екіпажу, це безумовно".

Розвідку "Тотіли" - фактичного поховання 2900 солдат Вермахту - департамент планує розпочати вже у серпні. Дослідники сподіваються, що наступного року з'явиться можливість провести дослідження на "Теї".

Реклама:

Головне сьогодні