Тест

Науковці встановили точну дату народження Землі

У рамках нового геологічного дослідження британські вчені уточнили дату народження планети Земля в її нинішньому вигляді, передає ВВС.

Згідно з останніми даними дослідження, проведеного вченими Кембриджського університету, вік Землі становить 4537 мільярда років, що на 70 мільйонів років менше, ніж вважалося до цих пір.

Для підтвердження віку планети, фахівці порівняли елементи в мантії Землі з метеоритами в Сонячній системі, які володіють схожим віком.

Зокрема, вчені вивчали два ізотопи - гафній-182 і вольфрам-182. За певний період у кілька мільйонів років гафній розпадається на сталі вольфраму. Остання речовина, в свою чергу, у великій кількості присутній в ядрі.

Порівнюючи кількість ізотопів магнію і вольфраму, знайдених у Землі і метеоритів, вчені визначили, скільки часу знадобилося планеті на освіту традиційного ядра, мантії і кори.

З урахуванням висновків інших фахівців, кембриджські дослідники встановили, що процес формування Землі тривав не 30 мільйонів років, а близько 100 мільйонів.

За словами авторів дослідження, формування Землі зайняло більше часу, ніж вважалося. Фахівці говорять, що як "планетарний ембріон" планета з'явилася майже одночасно з Сонцем, але її зростання за рахунок нових шарів матерії тривав довше.

Відзначається, що формування Землі в її нинішньому вигляді геологічному зайняло ще декілька десятків мільйонів років.

"В кінці етапу формування був зафіксований свого роду пробіл, який можна пояснити сильним зовнішнім впливом і появою Місяця. Якщо все вірно, то процес становлення Землі зайняв близько 100 мільйонів років", - заявив керівник досліджень Джон Рудж.