У Франції забороняють носіння паранджі

— 14 липня 2010, 11:27

У Франції парламентарі проголосували за заборону носіння у громадських місцях ісламської паранджі.

Законопроект широко підтримувався депутатами Національних Зборів Франції та в опитуваннях громадської думки. Однак для того щоб стати законом, він повинен бути ратифікований Сенатом у вересні, передає ВВС.

"Демократія має бути з відкритим обличчям", - кажуть у французькому парламенті і готуються заборонити жінкам носити у громадських місцях одяг, який закриває обличчя.

Порушення заборони передбачає штраф у розмірі 150 євро для жінок, які самі вдягатимуть паранджу і 30000 євро, або ж навіть один рік у в'язниці для чоловіків, які змушують своїх дружин носити одяг, що закриває обличчя.

За голосуванням про ухвалення закону будуть уважно спостерігати в інших країнах. Так, Іспанія та Бельгії обговорюють аналогічні законодавчі норми.

Великомасштабна імміграція мусульманів до Європи в останні 20 чи 30 років, зробили проблему паранджі гарячою темою для дебатів.

Такі консервативні варіанти паранджі як "Ніка" та "бурка", сприймаються у Франції, як обмеження прав жінок і загроза світському характеру держави.

Однак критики уряду вказують на наукові дослідження, які засвідчили, що багато жінок, які носять паранджу не відповідають стереотипу знедолених, пригноблених жінок.

За різними оцінками, лише близько 2000 жінок носять повну паранджу чадру у Франції, але проти заборони виступає значна кількість п'ятимільйонної громади мусульман країни.

[L]Депутат парламенту від соціалістів Жан Главани сказав, що він виступає проти заборони на тій підставі, що це "не більше, ніж страх тих, хто відрізняється, які приходять з-за кордону, які не схожі на нас, хто не поділяє наших цінностей".

Якщо закон буде ухвалений обома палатами парламенту, то він буде негайно відправлений у Конституційний Суд Франції для узгодження рішення.

Ще однією проблемою на шляху до заборони, може стати Європейський суд з прав людини в Страсбурзі, куди можуть подати скаргу на це рішення, а ухвала того суду носить обов'язковий характер.

Вже зараз французький бізнесмен Рашид Неказ, заявив, що створює фонд у 1мільйон євро, щоб допомогти жінкам, які відмовляться зняти паранджу, платити штрафи відповідно до нового закону.

"Заборона носити паранджу на вулиці буде порушувати конституційні принципи", - заявив він.

Реклама:

Головне сьогодні