Києво-Могилянську академію віддали Табачнику

— 14 липня 2010, 16:36

Відповідне розпорядження від 7 липня підписав прем'єр Микола Азаров.

Крім Києво-Могилянської академії у підпорядкування міністерства Дмитра Табачника передали Національний університет "Острозька академія".

Раніше ці університети підпорядковувалися уряду та згідно зі статутом, їхні керівники призначалися Кабміном.

Ця звістка шокувала студентів. Підпорядкування Міністерству освіти вони не вважають проблемним, але від Дмитра Табачника, який обіймає посаду міністра освіти, вони не в захваті.

"Що буде тепер? Буде тепер у нас курс "Ділова малоросійська мова" і обов'язковий спецкурс "Життєвий шлях великого президента Януковича". Студентів з Галичини приймати не будуть - вони не достойні. Ми ніколи не підпорядковувались Міносвіти. Але щоб за таких умов, коли міністр - недоумок...", - каже третьокурсник Ярослав з факультету економічних наук.

Могилянці в інтернеті соцмережами кинули оголошення, в яких йдеться про термінові збори для обговорення цього питання під стінами альма-матер.

"Могилянка - єдиний університет сьогодні, де ще існують певні традиції, люди люблять українську мову і носять вишиванки не лише на свята. Тут живе дух свободи. Антитабачна акція прийшла до стін НаУКМА, президент НаУКМА був перший, хто написав заяву проти Табачника. А тепер академію передають йому в руки? Тут взагалі в цій країні при владі є адекватні люди?", - запитує Марія з факультету соціальних наук та соціальних технологій.

Керівник Києво-Могилянської академії заспокоює і пояснює, що для хвилювань немає підстав.

"Я про це довідався з преси. Офіційно до мого відома це не доводили. Тут є своя логіка. Всі відомчі ВУЗи мають підпорядковуватись Міносвіти. Єдине, що якщо буде перезатвердження статуту, то ми сподіваємось на розширення своїх прав, бо ми відкриваємо докторські програми, PhD. Це МОН не передбачає. Ми маємо мати права ВУЗу, який має право на інновації", - пояснює ситуацію Сергій Квіт, президент Києво-Могилянської академії.

"Я не боюсь політичних утисків. Я нічого не боюсь. Я би не пов'язував це рішення з політичними питаннями чи зі вступною кампанією. Це моя думка", - додав він.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні