Жінки мають кращу пам'ять - вчені

— 14 липня 2010, 13:55

Науковці довели наявність чіткого взаємозв'язку між такими факторами, як стать, рівень освіти та функцією пам'яті.

Одержані результати можуть стати в нагоді науковцям у подальших дослідженнях причин виникнення хвороби Альцгеймера та інших деменцій. Також вони допоможуть більш точно виявляти ранні ознаки таких захворювань, повідомляє The Telegraph.

У дослідженні взяли участь близько 4,5 тисяч мешканців Східної Англії віком від 48 до 90 років. Чоловікам та жінкам було запропоновано виконати низку тестів на запам'ятовування. Фахівці ж провели оцінку когнітивних та фізичних характеристик кожного учасника експерименту.

Попередні його результати переконливо вказують на те, що функція пам'яті в жінок є кращою, ніж у чоловіків. Під час виконання специфічного тесту представниці прекрасної статі в середньому припустилися на 5,9 помилок менше.

Істотна різниця у результатах чоловічих та жіночих тестів науковці спостерігали незалежно від віку піддослідних.

"Хоча зв'язок між статтю та освітою та когнітивною функцією досліджувався раніше, цей великий набір даних дає вражаюче підтвердження, що ці фактори відіграють головну роль у визначенні того, наскільки хорошою є наша функція пам'яті, коли ми старішаємо", - каже дослідник Ендрю Блеквелл.

За допомогою цих даних в подальшому можна буде визначати, чи відповідає індивідуальна функція пам'яті людини нормі для осіб цієї статі, віку та рівня освіти, зазначає науковець.

Попри те, що в медичній літературі стверджується, що жінки зазвичай випереджають чоловіків у тестах вербальної функції, проте поступаються у завданнях на просторову функцію, останнє дослідження дало інші результати.

"У цьому дослідженні ми використали виміри пам'яті, що є просторовими, і жінки послідовно випередили чоловіків. Цьому може бути багато можливих пояснень, включаючи нейробіологічні відмінності та оточення", - каже Блеквелл.

До наступного дослідження планується залучити 20 тисяч піддослідних.

Реклама:

Головне сьогодні