Українські лікарі емігрують до Росії

— 15 липня 2010, 13:30

Традиційно вважалося, що заробітчани з України нелегально працюють у Росії переважно на будівництві та хатніми робітницями. Однак, останнім часом до Росії їдуть медики, отримують там легальну роботу і зарплату, бо, як виявляється, у державних медичних закладах умови для праці значно привабливіші.

За минулий рік, за неофіційними даними, близько 6-ти тисяч українських лікарів знайшли роботу за межами України. І Росія на перших місяцях у переліку країн, де працюють українські лікарі, передає ВВС.

Одна з головних причин еміграції вітчизняних медичних спеціалістів до Росії є вища заробітна платня.

"Соціальна захищеність лікарів в Росії набагато вища, ніж в Україні. Крім того, заробітна плата набагато вища", - розповів Євген Прошкуратов з Луганщини, який працює лікарем вже сім років.

Росія зручна для українських фахівців через відсутність мовного бар'єру - каже Валентина Очеретенко, яка очолює спілку захисту прав пацієнтів "Здоров'я нації".

За словами Валентини Очеретенко, медики з Києва, де неофіційно, або ж у приватних клініках, можна отримувати непогані гроші, не поспішають кудись їхати, а от лікарі з регіонів шукають заробітків навіть у віддалених країнах, погоджуючись на тестування та вивчення мови.

Минулого року з України виїхало шість тисяч лікарів, - каже вона. Тепер вони, окрім Росії, працюють в Лівії, азійських країнах, Сполучених Штатах, Канаді і в Європі.

Валентина Очеретенко також розповідає, що цьому сприяє ще й певний надлишок лікарів в Україні. На сто тисяч населення тут понад 300 лікарів, у Європі цей показник менший. Хоча, через низьку оплату праці і важкі умови більшість медиків не хочуть працювати за межами міст, або навіть у лікарнях, віддаючи перевагу науковим установам:

"З одного боку, у нас надлишок лікарів, з іншого - ми маємо дефіцит на первинній ланці. Крім того, недостатньо лікарів, які виконують найтяжчу роботу, приміром готових працювати із хворими на туберкульоз чи інші небезпечні захворювання", - сказала Валентина Очеретенко.

Тому українським селам лікарів бракує не менше, ніж російським.

Стримати еміграцію лікарів , за словами Валентини Очеретенко, може хіба те, що зараз українських фахівців все менше цінують за кордоном. Жінка вважає, що через занадто велику кількість медичних навчальних закладів в Україні рівень кваліфікації їх випускників упав. Значна частина фахівців високого класу зараз у передпенсійному віці. Тому, якщо ситуація не зміниться, то в майбутньому на їхні місця може суттєво бракувати кадрів.
Реклама:

Головне сьогодні